Diumenge, 5 de maig de 2024
ramaderia ecològica

La granja ecològica La Bana, a Tírvia, rebrà més de 53.000 euros del Ministeri per a la Transició Ecològica

La primera caravana de gallines de Catalunya ha estat visitada aquest dimarts pel subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín

Pallars Digital Tírvia | 13 de desembre de 2022 a les 12:13
José Crespín amb Núria Padrós, impulsora de La Bana | Subdelegació del Govern
La granja ecològica de gallines La Bana, al municipi de Tírvia, rebrà una subvenció de 53.487 euros per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. La primera "caravana de gallines" de Catalunya ha estat escollida com un dels projectes innovadors per a la transformació territorial i la lluita contra el despoblament. 

La seva impulsora, Núria Padrós, ha rebut aquest dimarts la visita del subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, que ha conegut aquest model de granja holística originari d'Austràlia, i basat en el principi de la regeneració dels terrenys agrícoles per fer-los rendibles i fèrtils.
 
Entre els avantatges d'aquest model de granja itinerant, que fa servir una caravana que es va desplaçant dins les hectàrees de terreny llogades en aquest nucli, Padrós en destaca que les gallines pasturen a l'aire lliure i abonen el terreny amb els seus excrements per a que es regeneri i enriqueixi tot controlant la rotació de la pastura per garantir la fertilitat de sol. La caravana serveix per a que les gallines posin els ous i dormin.

Jose Crespín ha volgut destacar "la innovació que incorpora aquest projecte a la zona del Pirineu per tirar endavant una nova empresa que aporta beneficis sostenibles al territori, amb potencial per créixer i fer-ho en una zona amb risc de despoblament on calen iniciatives d'emprenedoria com aquesta per fixar població i generar noves expectatives".
 

José Crespín amb l'alcalde de Sort, Baldo Farré. Foto: Subdelegació del Govern


Aquest projecte innovador de granja ecològica, que actualment compta amb un centenar de gallines els ous de les quals es comercialitzen a diferents comerços i clients de la comarca, és un dels vuit projectes lleidatans subvencionats en la convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic dotada amb 29,3 milions d'euros per dur a terme projectes adreçats a la transformació i cohesió territorial i de lluita contra el despoblament.
 
En total, els vuit projectes lleidatans sumen ajuts per valor de 960.000 euros. El Ministeri ja prepara una nova convocatòria amb un pressupost de 33 milions d'euros que, com en l'anterior, estarà adreçada a iniciatives impulsades per entitats locals, entitats sense ànim de lucre o per iniciatives empresarials o d'emprenedoria.
 

El subdelegat també es va reunir amb l'alcalde de Tírvia, Joan Farrera. Foto: Subdelegació del Govern


En aquest sentit, Crespín ha assenyalat també que aquest programa de subvencions "és pioner a l'Administració de l'Estat, neix amb vocació de permanència i és una de les mesures habilitades per fomentar i promocionar la reactivació de zones amb risc de despoblament que permetin la revaloració de l'entorn rural".

En el seu desplaçament al Pallars Sobirà, el subdelegat del Govern s'ha reunit amb els alcaldes de Sort, Baldo Farré, i amb el de Tírvia, Joan Farrera, amb els quals ha abordat diversos temes relacionats amb tots dos municipis. 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació