Dimarts, 23 d'abril de 2024
raiers

La Generalitat homenatja els raiers de la Pobla pel reconeixement de la Unesco

El president Pere Aragonès, acompanyat de la consellera Natàlia Garriga, ha rebut representants de l’ofici de raiers, reconegut com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Pallars Digital Barcelona | 8 de desembre de 2022 a les 11:02
Representants dels raiers i del toc manual de campanes, al Palau de la Generalitat | Govern
Representants dels raiers de la Pobla de Segur i del Coll de Nargó (l'Alt Urgell), així com del toc manual de campanes, han rebut aquest dimecres al Palau de la Generalitat el reconeixement del Govern per part del cap de l'executiu, Pere Aragonès, i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. L'ofici dels raiers i el toc manual de campanes, recordem, han estat recentment reconeguts per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 
“Aquests dos antics oficis esdevenen una tradició que sense cap mena de dubte ens ajuda a explicar d’on venim i alimenta el nostre sentiment de pertinença”, ha apuntat el president Aragonès que ha definit com a “ric i divers” el patrimoni i la cultura del país.

“Avui la Unesco no reconeix un tradició bonica, no reconeix una activitat per la seva bellesa. Reconeix el compromís i la perseverança de persones com vosaltres per mantenir viva aquestes formes de vida”, ha expressat el president Aragonès als assistents. “Perquè qui manté viu patrimoni immaterial són les persones. Sou vosaltres”, ha afegit.

El president ha felicitat i agraït a tot els campaners i campaneres i raiers i raieres tota la feina feta per aconseguir aquest reconeixement. “Avui és un dia per celebrar, però també per reivindicar i sentir-nos orgullosos del país que som”, ha dit el president que ha reivindicat la transmissió de coneixement de generació en generació, el sentiment de pertinença i així com una manera treballar.

Per la seva part, la consellera Garriga ha assenyalat que “raiers i campaners sou un patrimoni viu que aporteu un sentiment d’identitat i comunitat, essencial per garantir la diversitat cultural. Aquí ja ho sabíem, ara ho sap tot el món”, ha explicat.

A l’acte hi ha assistit membres de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, de l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre i de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya. Entre d'altres personalitats, també hi han estat presents l'alcalde de la Pobla i diputat provincial, Marc Baró, així com el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació