Dimarts, 13 de maig de 2025
museus

La recuperació de l'Hospital de Cartró de Capdella centra les activitats pel Dia Internacional dels Museus

Les visites d'aquest cap de setmana al Museu Hidroelèctric de Capdella permetran descobrir com la tecnologia dona nova vida al patrimoni

Pallars Digital Pallars Digital Capdella | 13 de maig de 2025 a les 10:09
Presentació del Dia dels Museus, aquest dimarts, al Museu Hidroelèctric de Capdella | Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
Aquest cap de setmana es commemora el Dia Internacional dels Museus (DIM) i entre els equipaments pallaresos que s'hi han adherit, un any més, s'hi troba el Museu Hidroelèctric de Capdella, que ofereix alguna de les activitats més destacades. El museu oferirà dos activitats gratuïtes i obertes a tots els públics que posen la innovació i la participació al centre del relat patrimonial.

Enguany es convida el públic a descobrir com la tecnologia pot donar nova vida a la memòria històrica, a través d'una experiència immersiva centrada en el projecte de recerca i recuperació de l'antic Hospital de Cartró de Capdella, una construcció efímera que es va aixecar a la vall fa més de 100 anys i que actualment esdevé un cas exemplar d'aplicació de les tècniques digitals en l'estudi del patrimoni.

La proposta arrencarà dissabte 17 de maig a les 12h del migdia amb una jornada de portes obertes que inclourà una visita teatralitzada a càrrec d'Albert Keller. Aquesta activitat transportarà els assistents a l'època de construcció de la central hidroelèctrica i del seu entorn industrial amb una posada en escena viva i participativa que permetrà entendre millor com era la vida a Capdella fa més d'un segle. 

L'endemà, diumenge 18 de maig a les 11h del matí, el museu acollirà el taller i xerrada Restaurar el passat amb eines del futur: el cas de l'Hospital de Cartró de Capdella a càrrec de l'arqueòloga Júlia Servera, especialista en digitalització del patrimoni. Durant la sessió el públic podrà veure de prop diversos materials recuperats i conèixer de quina manera s'hi han aplicat tècniques com la fotogrametria, la reconstrucció 3D, la imatge per reflexió i ultraviolada, així com la intel·ligència artificial aplicada a l'anàlisi i gestió d'informació patrimonial.
 

Imatge en 3D a càrrec de l'arqueòloga Júlia Servera, especialista en digitalització del patrimoni Foto: Júlia Servera


A més, es mostrarà com la impressió 3D pot ajudar a fer més accessible el patrimoni, especialment per a col·lectius amb dificultats visuals o motrius, i també com a eina educativa en escoles i espais culturals. Per cloure l'activitat es durà a terme una visita guiada a l'Hospital de Cartró, una oportunitat excepcional per veure in situ aquesta construcció, ja que no és visitable fora del marc d'activitats programades.

Amb aquestes dues propostes, el Museu Hidroelèctric de Capdella reivindica el valor del patrimoni com a espai de coneixement compartit i de transformació col·lectiva tot connectant-se amb el lema del DIM 2025, que és El futur dels museus en comunitats en canvi constant. L'aposta per la recerca, la innovació i la participació reforça la vocació del museu com a agent actiu dins de la comunitat i com a referent en la divulgació del patrimoni industrial i social de la Vall Fosca.
 

Dia Internacional dels Museus

Un any més, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran (XMTLA), de la qual en forma part el Museu Hidroelèctric de Capdella, s'afegeix a la celebració del Dia Internacional dels Museus. Com en el cas de l'equipament de la Vall Fosca, tots els museus faran jornades de portes obertes i organitzaran activitats específiques per a tots els públics del 13 al 18 de maig, i especialment el dissabte 17.

Formen part de la XMTLA el Museu de la Conca Dellà, el Museu Hidroelèctric de Capdella i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. L'equipament isonenc ofereix tres conferències a Isona, Dinosfera (Coll de Nargó) i el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià (Vilanova de Meià) per explicar com la recerca i les excavacions arqueològiques aporten noves mirades sobre jaciments com l'Aeso (antiga Isona romana) o la Pedrera de Meià.

A les Valls d'Àneu, per la seva banda, l'Ecomuseu proposa Un viatge musical a través del Pirineu, a càrrec del duo francès Bourry-Rouch. La presentació de les activitats de la XMTLA ha tingut lloc aquest dijous al Museu Hidroelèctric de Capdella.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació