Dijous, 25 d'abril de 2024
fires

La Pobleta de Bellveí tanca una fira ramadera molt concorreguda

Els concursos de bestiar han tornat a ser els grans protagonistes de l'esdeveniment, que ha recuperat completament la normalitat

Redacció La Pobleta de Bellveí | 3 d'octubre de 2022 a les 11:01
El recinte firal i el mercat van ser els llocs més concorreguts | Jordi Ubach
La Pobleta de Bellveí ha clos aquest diumenge una nova edició multitudinària de la seva Fira Ramadera. L'esdeveniment ha tornat a celebrar-se amb normalitat, amb els concursos d'animals com a eix central i les degustacions i activitats lúdiques per als més petits com a principals actes recuperats després de la pandèmia.
 
Paral·lelament, el mercat de productes locals i artesanals va ser l'epicentre de la Fira, com també les diverses demostracions d'oficis i la trobada de puntaires de la Vall Fosca. Dissabte, arran de la inauguració oficial, que va anar a càrrec del l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, acompanyat d'autoritats locals i comarcals, es va donar el tret de sortida al 8è Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català. En total, hi van participar una trentena d'exemplars.
 

El Concurs de Cavall Pirinenc va acollir una trentena d'exemplars. Foto: TGE


Diumenge les bèsties van tornar a ser les principals protagonistes. En aquest cas, una cinquantena de vaques de diferents races van prendre part en el 24è Concurs d'Animals de Raça Bruna dels Pirineus. El jurat va atorgar un total de 4.200 euros entre els exemplars guanyadors, provinents d'11 explotacions ramaderes, la majoria del propi municipi pallarès.

Dins dels parlaments de les autoritats, tant l'alcalde la Torre de Capdella, com Jordi Bosch, president de l’Associació de Criadors de Vaquí de Raça Bruna dels Pirineus del Flamisell, van destacar la necessitat que el departament prengui accions per lluitar contra els atacs de fauna salvatge. Així mateix, Bosch va demanar que es fes una millor gestió dels boscos. “La lluita contra els incendis s’ha de fer a l’hivern no a l’estiu”, declarava Bosch.

Per la seva banda, l’alcalde va explicar que des de l’ajuntament es dona suport i s’intenta facilitar la feina dels ramaders, i justament aquest any s’han instal·lat quatre repetidors en punts elevats de la muntanya per donar cobertura als collars intel·ligents pel bestiar.

La consellera Cervera es va comprometre a transmetre aquestes inquietuds a la consellera Jordà, i va explicar que un dels objectius de la conselleria de Drets Socials és aconseguir que la gent jove pugui triar on viure en un futur, i que si volen viure als Pirineus ho puguin fer. Aquest fet el va destacar com a cabdal, donat que el 80% de la població de Catalunya es concentra a Barcelona i cal lluitar per combatre el despoblament de les zones rurals.
 

Les autoritats polítiques visitant les puntaires de la Vall Fosca. Foto: Jordi Ubach


La Fira de la Pobleta també ha tingut lloc per als més xics. A l'espai La Fireta, els nens i nenes van poder gaudir de diferents jocs i tallers, en especial el taller de circ, celebrat el dissabte a la tarda. El mateix dia, el concert d'acordions a càrrec del grup Diàdona va amenitzar la jornada, que va finalitzar amb el correfoc i un sopar de fira elaborat pels restaurants de la Vall.

Durant aquests dos dies, a més, la gran quanitat de gent que va assistir a la Fira va poder visitar la nova exposició preparada pel Museu Hidroelèctric de Capdella i les veïnes
de la Pobleta. La mostra, titulada Era era... i ara ni paller ni era, ilustra el recorregut de l'era, un espai que ha canviat les seves funcions arran de la mecanització del camp i el depoblament.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació