Dilluns, 29 d'abril de 2024
aigua

Les captacions d’aigua potable d’Isil es queden buides

L’Ajuntament d’Alt Àneu preveu instal·lar uns filtres d’arsènic que permetran subministrar aigua potable sense haver de construir grans infraestructures

Redacció Alt Àneu | 19 de setembre de 2022 a les 11:09
El poble d'Isil en una imatge d'arxiu | ACN
Les captacions que abasteixen d'aigua potable els dipòsits d'Isil estan pràcticament buides. La principal causa d'aquesta problemàtica és que el nivell freàtic del riu Noguera Pallaresa és tan baix que no permet bombejar aigua cap al dipòsit. A aquest fet, se li suma la fuita que va tenir lloc a finals d'agost, i que va provocar el buidatge dels dipòsits, que no s'han pogut remuntar.

L'Ajuntament d'Alt Àneu, amb la col·laboració de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Isil i Alós, està treballant per trobar la millor solució a aquesta situació. Després de revisar el circuit d'aigua en baixa, s'ha localitzat una petita fuita, la qual no era, però, la causa de la falta de subministrament, segons el consistori. Descartat aquest motiu, la situació, expliquen fonts municipals, és complicada per la falta d'entrada d'aigua al poble.

Mentrestant, s'han enviat a analitzar mostres d’aigua de diferents fonts d’on poder abastir els dipòsits, però de moment totes han sortit amb alt contingut d’arsènic. Per aquest motiu, s'està duent a terme una revisió constant del nivell freàtic del Noguera Pallaresa per poder tornar a fer ús de la bomba, però de moment, expliquen, encara no és possible.

Després de diverses converses amb diferents institucions i organismes, s’ha definit com a solució més adient la instal·lació d’uns filtres d’arsènic, que permetran subministrar aigua potable sense haver de construir grans infraestructures de transport d’aigua, que són molt costoses en temps i diners. Una enginyera ja està treballant per definir el projecte i amb poques setmanes ja es podran començar les obres per la instal·lació.

També s’està realitzant un estudi per dotar el poble d’un sistema de sensorització i automatització dels dipòsits, que permetrà anticipar les situacions adverses com les que s'estan vivint i poder tenir més marge d’actuació. En aquest sentit, l'ajuntament aneuenc demana disculpes al veïns per totes les molèsties ocasionades, alhora que espera poder tornar a la normalitat el més aviat possible.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació