Dijous, 18 d'abril de 2024
eleccions municipals 2023

Menys d'un any per a les municipals: la pugna pel Pallars en marxa

Detallem com es van definint les llistes i les candidatures als diversos municipis de les comarques pallareses

Tomàs Garcia Espot Pallars | 14 de juliol de 2022 a les 09:00
En general, de moment s'imposa la prudència i el silenci a l'hora de proclamar els candidats | Adrià Costa
El compte enrere per a les eleccions municipals al Pallars ha començat. Quan ja falta menys d'un any per als comicis del 28 de maig de 2023, alguns dels partits presents a les dues comarques ja han iniciat els primers moviments a l'hora de definir les candidatures amb què concorreran als diferents municipis. 

En general, de moment s'imposa la prudència i el silenci a l'hora de proclamar els candidats. Bé perquè aquests, juntament amb les seves llistes, encara no estan prou madurs, bé perquè es vol buscar l'efecte sorpresa fent-los públics en l'últim moment. Tanmateix, la pugna per liderar les comarques pallareses a escala local i comarcal entre el 2023 i el 2027 ha donat ja el tret de sortida, i a Pallars Digital us n'oferim la radiografia actual.

Tremp: la peça clau


La capital del Pallars Jussà sembla tenir els seus tres candidats ja definits, tot i que dos d'aquests encara no ho hagin fet oficial. El primer a fer-ho, possiblement -i premeditadament- de manera prematura, va ser Junts per Tremp, que el 26 de novembre passat va proclamar Quim Delgado com a cap de llista. De fet, l'advocat i actual responsable de l'oficina del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, va ser el primer candidat presentat al Pallars de cara als comicis del 2023.

La raó de presentar Delgado amb tanta antelació respon a un motiu de gran importància, especialment en un context municipal, on la persona acostuma a tenir més pes que les sigles: l'afany de guanyar notorietat i presència pública. A escala política, el cap de llista de Junts per Tremp és encara un desconegut. De fet, i tal com van assegurar aleshores des de la formació, Quim Delgado és una persona "de nova incorporació a la política", tot i que "amb una reconeguda experiència dins del món associatiu i amb habilitats i coneixements tècnics".


La seva condició de candidat de "perfil tècnic" pot ser, però, una arma de doble tall. Si bé electorament la capacitat de treball i de gestió és un factor que es valora per part dels votants, encara ho és més l'experiència i la trajectòria en política municipal. Caldrà veure qui acompanyarà Delgado a la llista, la configuració de la qual serà clau si Junts vol recuperar sensacions després de la patacada d’Anna Ritz als comicis de 2019, amb qui Junts per Tremp va ser la darrera força al consistori.

Qui també ha anunciat la seva candidatura, però a mitges, és l'actual alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases (ERC). Un anunci parcial perquè la decisió haurà de ser votada primer per la militància trempolina durant el congrés local del mes de setembre. Ara bé, la seva presència com a número u dels republicans es preveu com a segura, ja que actualment no es contempla cap altre competidor.

Mantenir la capital del Pallars Jussà és un dels objectius primordials d'Esquerra Republicana de cara als propers comicis. A més, i tal com han explicat a Pallars Digital diverses fonts del partit, la formació vol tenir presència a tota la comarca i té previst presentar-se als 14 municipis. Un propòsit gairebé assolit en les darreres eleccions, però que va comptar amb les baixes d'última hora de Talarn i Conca de Dalt.

Pel que fa a Compromís per Tremp, tot indica -i seria una sorpresa monumental si no fos així- que el primer lloc a la llista socialista l'ocuparà l'actual cap de l'oposició i diputada al Parlament de Catalunya, Sílvia Romero. No es tracta pas d'un secret a veus, però a simple vista sembla l'opció més lògica, tenint en compte que arran dels anteriors comicis Romero es va quedar a les portes de l'alcaldia per només un regidor, tot i guanyar les eleccions amb sis edils.

Sort: doble incògnita


Mentre a la capital del Pallars Jussà les candidatures semblen més o menys definides, en el cas de la del Sobirà cap dels partits encara no ha fet un pas endavant. A Sort s'imposa més que mai la prudència, i ara com ara només es poden dur a terme suposicions i plantejar preguntes a l'espera dels anuncis oficials, que podrien fer-se esperar fins mesos abans de la cita electoral.

Pel que fa a la llista guanyadora l'any 2019, Som Poble, la incògnita és doble. En primer lloc, cal preguntar-se si es renovarà aquesta agrupació d'electors, liderada fins al 2021 per Raimon Monterde, i posteriorment per Baldo Farré, alcalde des d'aleshores. Precisament, l'altra pregunta és si Farré en serà el cap de llista i, per tant, si aspirarà a ser batlle durant quatre anys després d'assumir la vara d'alcalde a mitja legislatura. La certesa, però, és que durant aquests darrers anys tant Monterde com Farré s'han rodejat d'un equip fort, amb els regidors Pere Bàscones o Adelaida Aytés com a cares més visibles.

L'altra formació governant, Junts per Sort, que es va incorporar a l'equip de govern arran de la dimissió de Raimon Monterde, tampoc té encara un candidat potencial. Especialment, després de la renúncia com a regidora de la seva cara més visible, l'exdiputada al Parlament Imma Gallardo, que va dimitir com a edil del consistori el passat 17 de febrer, sent substituïda per Agustí Cotonat.

Pel que fa al principal opositor, ERC-Fem Municipi, el partit afirma que "encara és aviat per tancar aquest tema". La formació encapçalada per Maneli Barbero declara que actualment estan "treballant amb el dia a dia de cada municipi i en clau comarcal". En aquest sentit, apunta que aquestes qüestions es començaran a tractar "després de l'estiu".


A banda de la capital del Pallars Sobirà, dos altres municipis de la comarca ja han experimentat moviments de cara al 28 de maig. El primer va ser Esterri d'Àneu, on tal com va avançar aquest diari, el seu actual alcalde, Pere Ticó (ERC), va confirmar que es presentaria a la reelecció.

L'altre és Rialp, on el seu històric batlle, Gerard Sabarich, ha confirmat també a Pallars Digital que concorrerà als comicis amb la majoria del seu equip. La incògnita, però, és sota quines sigles ho farà, ja que l'actual partit de Sabarich, el PDECat, no es presentarà a les eleccions a escala nacional. En aquest sentit, el batlle afirma que la decisió final correspondrà al conjunt de la seva llista. 

El que és segur, però, és que el batlle del municipi des del 2007 tindrà una nova llista rival. I és que En Comú Podem també va anunciar que es presentaria al municipi, sent el primer cop que la formació morada concorre a uns comicis municipals al Pallars. Una nova candidatura que, com van explicar fonts del partit, podria estar encapçalada per Rebeca Librero.


La Pobla de Segur: revalidar la majoria


Al segon municipi més poblat de les nostres comarques, la Pobla de Segur, el principal repte d'ERC, el partit governant des del 2004, serà revalidar l'àmplia victòria de les anteriors eleccions, on l'alcalde Marc Baró va arrasar amb set regidors, aconseguint la tercera majoria absoluta de la història electoral poblatana. La clau per assolir de nou aquesta fita serà la configuració de la llista dels republicans, que l'any 2019 va ser un dels puntals del triomf.

Per la seva banda, Junts per Pobla encara els comicis amb la idea de millorar els resultats després de ser el darrer partit el 2019 i perdre tres dels quatre regidors al consistori. Tal com han confirmat a aquest diari fonts de l'executiva del partit al Pallars Jussà, ja s'ha trobat un candidat, però el seu nom encara no s'ha volgut desvetllar. 

El futur incert d'Isona


Isona i Conca Dellà és segurament la gran incògnita de cara als comicis del 28 de maig, municipi on hi podrien haver sorpreses. Consultada per aquest diari, l'alcaldessa Rosa Amorós ha afirmat que ella i el seu equip encara no han decidit si es presentaran de nou. "Encara queda temps, i poden passar moltes coses", declara Amorós, que explica que la decisió s'haurà de prendre amb tots els membres de la candidatura.

Qui segur que concorrerà a les eleccions al municipi és Junts per Catalunya, tal com han confirmat fonts de l'executiva comarcal. El dubte, però, rau en qui serà la persona que encapçali la llista. De moment, els candidats que es perfilen són dos: l'exalcalde i actual conseller comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, que podria aspirar a recuperar el lloc que va perdre l'any 2019; o bé Jeannine Abella, diputada al Parlament de Catalunya, i que durant els anteriors comicis va sonar com a possible cap de llista de la formació.

 
Col·labora!

Aquest article ha estat redactat gràcies a la recerca, el treball i l’esforç de periodistes. Si valores la nostra feina, ara pots donar suport al projecte:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació