Dijous, 18 d'abril de 2024
gastronomia

El Pallars vol estendre la girella a la resta de Catalunya

El repte dels xarcuters i restauradors és donar a conèixer l'elaborat entre les persones que no l'han provat mai

Redacció Tremp | 3 de maig de 2022 a les 10:09
Molts restaurants pallaresos ofereixen el producte a les seves cartes | ACN
Els xarcuters i restauradors del Pallars s'han posat el repte de donar a conèixer la girella a tot Catalunya, especialment entre aquells clients que desconeixen el producte. Per a Jaume Badia, de la xarcuteria Casa Badia de Tremp, la girella "és un producte que enriqueix la gastronomia pallaresa" i és "molt conegut i apreciat" pels pallaresos.

L'exportació de la girella ja és una realitat a Carns Bastús de la Pobla de Segur. El seu propietari, Eduard Bastús, explica que ja en ven a Lleida i Barcelona. De fet, a l'empresa poblatana s'elaboren uns 11.000 quilos de girella a l'any, mentre que en conjunt, a la comarca se'n produeixen al voltant de 24.000.

Seguint amb la tradició de la girella com un embotit d'aprofitament, Bastús explica que ells la fan amb la carn dels corders que maten, però que mai mataran corders solament per fer girella. I seguint amb aquesta idea, considera que la principal amenaça d'aquest embotit és el descens de la demanda de carn de corder. Així, si no es maten corders per carn, no disposaran de menuts ni de carns "menys nobles" per fer girelles.

Actualment, hi ha moltes cartes de restaurants pallaresos que ofereixen girella, però cuiners i restauradors han de fer, encara, una gran tasca de divulgació d'aquest embotit. Mireia Font, de l'allotjament rural Casa Leonardo de Senterada, explica que a la carta d'esmorzars sempre hi té la girella, ja que a molta gent de la zona li agrada poder menjar aquest plat característic del territori.


Per Font també és molt important que els turistes coneguin la cuina de cada lloc i per aquesta raó un dels sopars que sempre els ofereix és a base de girella i altres productes típics del Pallars. A més, destaca que la girella "és un valor gastronòmic i identitari del territori" i els clients agraeixen poder descobrir i degustar menges pròpies dels llocs que visiten.

Un tast, a la Fira Pallars Terra de Corder


Una de les oportunitats perquè la gent del Pallars i fora d'aquest pugui tastar la girella tindrà lloc aquest cap de setmana a la Fira Pallars Terra de Corder de Tremp. A la Fira s'oferirà un esmorzar amb girella i cap i pota elaborat pel xef Sergi de Meià acompanyat de diversos restauradors de Tremp i el Pallars. Es preveu servir fins a 500 racions d'aquest plat el dissabte dia 7 de maig.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació