Dissabte, 27 d'abril de 2024
sant jordi 2022

Les principals recomanacions literàries del Pallars per aquest Sant Jordi

Amb motiu de la diada, us oferim un recull de les novetats editorials amb accent pallarès

Tomàs Garcia Espot Pallars | 23 d'abril de 2022 a les 10:40
Una paradeta de llibres per Sant Jordi | ACN
Sant Jordi sempre és un dia assenyalat per descobrir les novetats de les autores i els autors pallaresos. Des de Pallars Digital hem volgut elaborar un recull dels 10 principals llibres amb accent pallarès que avui trobareu a les llibreries. Per conèixer totes les novetats podeu consultar les recomanacions de la Biblioteca Maria Barbal o del blog Tarter de Llibres.

Pirineu bestial - Jaume Elies


El Jaume del Portet de Llimiana, fotògraf aficionat des de fa 35 anys, ens ofereix un ampli recull de retrats de la fauna pirinenca. En les seves pàgines hi podreu trobar tant aus -especialment rapinyaires- així com insectes i mamífers.

Migra Vall Fosca - Pere Josa-Anguera, Jordi Castilló-Carretero


Des de l'editorial trempolina Garsineu ens arriba aquest estudi sobre la migració postnupcial d'ocells dels prats de la Vall Fosca. El treball és fruit de deu campanyes d'estudi fetes entre els anys 2010 i 2020, amb més de 14.600 ocells capturats durant més de 400 jornades d'anellament. 

Pallaresos deportats als camps nazis - Josep Calvet


I un any més, el poblatà Josep Calvet és present a les llibreries amb una altra investigació cabdal per a la memòria històrica pallaresa. Després de Sort-Tel-Aviv, Calvet agafa el testimoni de Monserrat Roig per posar llum sobre les vides dels pallaresos i les pallareses que van viure l'horror dels camps de concentració nazis. Un treball amb qual l'historiador pallarès va rebre la 10ª Beca de Recerca Jesús Castells Serra.

El guardià de l'Estany Negre - Rosa M. Bosch


Anem cap a l'alta muntanya per descobrir la trajectòria del Miquel Sànchez, un dels guardes més veterans del Pirineu. Aquest alpinista, instal·lat en aquest refugi del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, va formar part de les primeres expedicions catalanes a l'Evertest. Un testimoni de la constant transformació de la muntanya.

Lluna vella - Maria Sardans


Torn per a la novel·la negra. L'escriptora nascuda Puig-reig ens trasllada a un lloc fictici però amb moltes reminiscències pallareses: el Pas de Bocmort. Una muntanya i poble inventat situat a prop de Tremp i Talarn, on la protagonista del llibre haurà d'investigar un cas que va tenir la zona atemorida durant dècades.

Entre Mans - Laia de Ahumada i M. Rosa Vidal

 
Dones pageses, dones dempeus
. Són 14 entrevistes a dones que dirigeixen petites explotacions familiars. Un terreny on tradicionalment les dones han tingut un paper secundari. En aquest llibre il·lustrat, doncs, visibilitza la trajectòria d'aquelles valentes, que tot i les reticències, han pogut complir el seu objectiu: cuidar la terra i també les seves vides.

Junil a les terres dels bàrbars - Joan-Lluís Lluís


I passem a una novel·la guardonada. Concretament amb el premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any. Un llibre que aquest abril ja s'ha presentat en diversos llocs del Pallars gràcies a l'organització conjunta d'algunes de les seves llibreries, i que narra un viatge per l'Imperi romà en què la poesia, la llengua i la traducció són el motor de l'acció.

Els gegants del Mesozoic - M. Mercè Cuartiella


Torn per la conte, en aquest cas un que ens toca de prop. Aquest recull en format de conte gegant -i mai millor dit- ens ensenya les espècies trobades als jaciments del Geoparc Orígens. Dinosaures com el Pararhabdodon isonensis, el titanosaure d'Orcau o el Tamarro insperatus, i jaciments, orígens de les restes fòssils trobades a la nostra comarca.

Fugiu de la lluna plena - Alberto Casamayor


La Júlia i l'Arnau protagonitzen aquest novel·la juvenil ambientada al Pirineu i al Pallars. En aquest cas, l'acció i el misteri estan lligats amb Talarn, on un misteri i una presència maligna obligarà als protagonistes a endinsar-se als boscos pirinencs.

Garona-Nogueres 3: Músics, balls, festes...


I per últim, us recomanem una revista. La tercera entrega del Garona-Nogueres no només ens porta l'actualitat de les nostres comarques, sinó també un interessant dossier dedicat a la música i les tradicions que durant anys han tenyit de colors casa nostra. Els protagonistes, evidentment, són aquelles persones que, amb els instruments com a arma, han de fet de l'alegria i la gresca el seu objectiu vital.

 

Altres notícies de Sant Jordi que et poden interessar





​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació