Dissabte, 20 de juliol de 2024
coronavirus

Declaren al jutjat que hi havia «descontrol total» durant el brot a la residència de Tremp

L’advocat de la que era directora de la residència en el moment dels fets nega el descontrol i defensa la innocència de la seva representada

Redacció Tremp | 31 de març de 2022 a les 16:03
Luís Salas, advocat que representa la directora de la residencia, sortint del Jutjat de Tremp | ACN
"Descontrol total". Així haurien descrit els testimonis d'aquest dijous al jutjat de Tremp la situació que es van trobar a la residència Fundació Fiella de la ciutat, on el novembre de 2020 van morir per Covid fins a 64 persones residents. Ho ha explicat l'advocat que representa una de les famílies afectades, Xavier Prats, ja que les persones citades no han volgut donar-ne detalls.

Aquest dijous han declarat en fase d'instrucció dos Mossos d'Esquadra que es van fer càrrec de la investigació, la llavors gerent de Salut a les regions sanitàries Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la directora que es va encarregar del centre quan aquest va ser intervingut per Salut, Elena Badia. La causa, recordem, està oberta contra dues extreballadores del centre per homicidi imprudent.


Prats ha explicat que els Mossos han ratificat el seu atestat, en què es recull que no es va seguir cap pla de contenció per fer front a la pandèmia. Segons els Mossos, ha afegit, durant els dies de més contagis per Covid al centre, el 26, 27 i 28 de novembre de 2020, des de la residència no es va entrar cap dada als programes específics habilitats pels departaments de Salut i de Treball per dur un control dels contagis.

La residència tampoc va oferir cap formació als treballadors tot i que una d'elles, infermera també del CAP, es va oferir a fer formació sobre els Equips de Protecció Individual (EPI). "Li van dir que no calia", ha dit el lletrat. Fins i tot, ha afegit, hi havia persones de l'equip de neteja treballant de gericultors, sense tenir cap tipus de formació. "Tot això va provocar la tragèdia", conclou Prats.

Farreny ha fet unes declaracions públiques molt breus en què no ha volgut detallar quines han estat ni les preguntes que li han fet ni les respostes que ha donat per "respecte" al procediment. Sí que ha confirmat que es remet al que va explicar el desembre de 2020 en roda de premsa, en què va fer referència a una situació "descontrolada" ja que no s'havien aïllat els contagiats ni els treballadors feien ús d'EPIs, entre d'altres. Segons Prats, Farreny ha declarat que Salut va intervenir la residència a causa dels elevats casos de Covid que hi havia i que quan van entrar van trobar que no hi havia cap llistat de personal ni de residents actualitzat i que els va costar molt trobar el pla de contingència.

En declaracions a la premsa, l'advocat de la que era directora de la residència en el moment dels fets, Luís Salas, ha destacat que les persones que han declarat aquest dijous han explicat "manifestacions de tercers". En aquest sentit, diu que caldrà escoltar les persones que van viure la situació directament i nega descontrol per part de les investigades. "Va ser una situació excepcional, totalment incontrolable" i defensa la innocència de la seva representada.

Les declaracions d'aquest dijous s'emmarquen en la causa oberta contra dues extreballadores del centre per suposats delictes d'homicidi imprudent i tracte degradant arran de la denúncia presentada per Fiscalia el 3 de febrer. Pel que fa a l'altra causa oberta contra les mateixes investigades, per un delicte contra la seguretat dels treballadors, el jutjat ha cridat a declarar fins a 49 treballadors de la residència els dies 4, 5, 8, 19 i 26 d’abril. Les causes estan obertes contra l'exdirectora tècnica del centre i la responsable d'Higiene Sanitària, que encara no han estat citades a declarar.

El brot, recordem, va tenir un gran impacte al centre i va causar una gran commoció a la ciutat: va provocar la mort de 64 dels 142 residents i, segons la denúncia de la Fiscalia de Lleida, aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l'atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una manca d'assistència sanitària real.
 

Advocats de l’acusació particular entrant aquest dijous al jutjat de Tremp. Foto: ACN


D'entre les moltes irregularitats descrites per la Fiscalia, destaquen que es va privar als usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Va passar, per exemple, que no es van servir sopars als residents fins passada la mitjanit i també s'apunta que aquells dies molts van passar fred, gana i set, recull la denúncia. 

Una altra de les incongruències citades fa referència a la descoordinació. Era tant gran, segons Fiscalia, que fins hi tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts. La gestió dels morts per Covid-19 va ser caòtica, segons la denúncia, fins al punt que familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns, van ser informats que es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a d'altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort.


No hi havia un protocol de defunció i això va provocar que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. Altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts i alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans", assegura la denúncia.

 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació