Dissabte, 20 d'abril de 2024
efemèride

10 anys del gran incendi de Baix Pallars

Entre el 8 i l'11 març de 2012 el foc va cremar més de 400 hectàrees i una setantena de persones de Peramea van haver de ser desallotjades

Tomàs Garcia Espot Baix Pallars | 8 de març de 2022 a les 19:00
Un bomber treballant en l'incendi de Baix Pallars de 2012 | ACN
Aquest dimarts es compleixen 10 anys del gran incendi forestal que va afectar els municipis de Baix Pallars i de Soriguera. Un foc que va començar el 8 de març de 2012 a la zona on es trobava el ja desaparegut poble del Compte i es va estendre a banda i banda del riu Noguera Pallaresa i de la carretera N-260. Endesa va ser condemnada a pagar prop de mig milió d'euros com a propietària de la línia elèctrica que va provocar el foc.

A banda de tallar aquesta carretera, eix vertebrador de les dues comarques pallareses, el foc, que es va expandir en diferents direccions, va obligar a desallotjar una setantena de veïns del poble de Peramea, així com les persones d'una quinzena de masies de la zona. I és que les flames van arribar fins aquest poble del Pla de Corts, calcinant una granja a tocar del cementiri, tal com es pot apreciar en el següent vídeo.


El de Baix Pallars, però, no va ser l'únic incendi declarat durant aquella setmana. De manera simultània, els Bombers van haver de sufocar els focs de Viu de Llevata (Alta Ribagorça), de Calbinyà, a les Valls d'en Valira (Alt Urgell) i el de Montanissent, a Coll de Nargó. El Pallars i el Pirineu van cremar. Un mes abans, un incendi a Capdella havia calcinat fins a 100 hectàrees.

Tots aquests focs simultanis van ser provocats per un ambient extremadament sec, pel fort vent, que en el cas de Baix Pallars va propiciar que l'incendi es propagués amb molta rapidesa, així com per les temperatures mitges i altes per aquella època de l'any. Durant aquell hivern, de fet, no va nevar, i el febrer va estar marcat per un vent i un fred persistent que van assecar la vegetació viva.
 

Un helicòpter bombarder treballant en les tasques d'extinció de l'incendi de Baix Pallars. Foto: ACN


Les tasques d'extinció a Baix Pallars es van allargar durant quatre dies. De fet, les primeres quatre hores de l'incendi es van dedicar exclusivament a la protecció de pobles i granges, degut a la seva proximitat. La seva virulència i la complexitat van provocar que el foc finalment es donés per controlat el diumenge 11 de març, havent-se calcinat més de 400 hectàrees.

10 anys després d'aquell 2012 -quan entre els mesos de gener i març van haver-hi més 200 incendis a tota Catalunya i més de 1500 hectàrees cremades- la situació actual de sequera i manca de pluges arreu del país i al Pallars fan que la por a un incendi semblant es torni a produir. De fet, des de l'1 de gener el Pallars ha viscut fins a 10 incendis de vegetació. Tot i que molts d'aquests no han superat l'hectàrea de superfície cremada, la situació climatològica d'aquest hivern convida, sense dubte, a extremar les precaucions.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació