Dimarts, 23 d'abril de 2024
hidroelèctriques

La central hidroelèctrica de Sort està produint per sobre del 80% de la seva capacitat

La instal·lació va ser posada en funcionament per l'Ajuntament de Sort el novembre de 2020 després d'estar cinc anys en desús

Redacció Sort | 25 de febrer de 2022 a les 08:55
El consistori preveu ingressar uns 100.000 euros anuals amb el funcionament de la central | ACN
La central hidroelèctrica de Sort, recuperada el novembre del 2020 per l'Ajuntament de Sort, ha funcionat des de llavors un total de 10.985 hores i ha produït més de 1.400.000 quilowatts. Així ho ha explicat el regidor Pere Bascones, que ha afegit que la instal·lació -que havia deixat de funcionar l'any 2015- només ha estat aturada un 5% del temps. 

Bascones destaca, a més, que en aquests moments de sequera, on la majoria de centrals estan produint per sota del 40% de la seva capacitat, la de Sort està per sobre del 80%. Cada dia, assegura, la central produeix al voltant de 4,2 megawatts, que a un preu de 200 euros per megawatt suposa un facturació diària d'uns 800 euros.

Pel que fa a les avaries, tan sols s'han produït petites fallades d'elements existents no modificats a la reparació de la central, com per exemple la neteja de reixes, alguna avaria dels transformadors d'intensitat o algun relé del quadre de control. En aquest sentit, el consistori de la capital del Sobirà preveu invertir uns 40.000 euros en obres de millora de l'equipament.

Per altra banda, Pere Bascones ha anunciat que aquest any l'Ajuntament preveu ingressar uns 100.000 euros amb el funcionament de la instal·lació, com també es va afirmar en l'aprovació dels pressupostos durant el darrer ple del dijous 17 de febrer. Una xifra, doncs, que concorda amb les previsions fetes per l'anterior alcalde, Raimon Monterde, quan la central es va posar en funcionament, i que rondaven els 80.000 i els 120.000 euros.

Des de l'Ajuntament es considera que la posada en funcionament i optimització de la central hidroelèctrica de Sort, és "un element clau per l'obtenció de recursos, per una banda, i com aposta de futur per la generació d'energia local com a estratègia de sobirania energètica" tot i que limitada. La central de Sort té una autorització màxima de producció de 240 quilowatts hora i normalment la mitja de producció és de 180-200 quilowatts hora.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació