Dijous, 18 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

La majoria dels ajuntaments del Pallars Sobirà s’uneixen a favor dels Jocs Olímpics

14 dels 15 consistoris de la comarca han signat un manifest per demanar la celebració de la cita olímpica al Pallars

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Pallars Sobirà | 25 de gener de 2022 a les 17:52
Els presidents del Sobirà i del Jussà ja van assistir a la conferència a favor dels Jocs celebrada a Vielha | ACN
14 dels 15 ajuntaments del Pallars Sobirà, juntament amb el consell comarcal, han signat un manifest conjunt a favor de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 al Pirineu. L’escrit s'enviarà al Comitè Olímpic Espanyol (COE) i als departaments de la Presidència i la Vicepresidència de la Generalitat, tal com ha confirmat a Pallars Digital el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus.

Isus ha explicat que el document s’ha consensuat entre tots els consistoris de la comarca, i tal com ha expressat aquest mateix dilluns, el president es referma en la idea que "el Pallars ha de ser olímpic" i ha d'acollir "alguna prova dels Jocs". Unes declaracions que van a tenor de la possibilitat que cap de les futures proves se celebrin en territori pallarès, tal com va avançar el passat dissabte la periodista de TV3 Rosa Talamàs.

Un dels ajuntaments que ha signat el manifest és el de la capital comarcal, Sort. Consultat per aquest diari, el seu alcalde, Baldo Farré, explica que l'adhesió al manifest és fruit de la decisió majoritària del consistori, tot i que planteja una sèrie de condicions a la seva conformitat. La primera és que “es compleixin totes les premisses que el Govern ha anunciat i repetit les darreres setmanes”, basades en criteris de sostenibilitat ambiental, equilibri i cohesió territorial i aprofitament de les infraestructures.


Per altra banda, l’Ajuntament de Sort també exigeix al Govern la "màxima transparència” en relació als Jocs i que, per tant, se'ls faciliti tota la informació. I en tercer lloc, tal com explica Farré, el consistori rebutja frontalment que "les infraestructures i les inversions anunciades estiguin supeditades a l'organització dels Jocs Olímpics". Pel que fa a la informació facilitada aquest cap de setmana per TV3, on es dona per fet que el Pallars quedarà al marge de cap prova, Farré assegura que és una qüestió que "genera recel entre la població”.

Baix Pallars decideix no adherir-se al manifest


Per altra banda, l'Ajuntament de Baix Pallars ha decidit no adherir-se al manifest comarcal després que els regidors del municipi ho sotmetessin a votació. Així ho ha explicat a aquest diari la seva alcaldessa, Anna Sentinella, que detalla que sis dels set edils del consistori s'han pronunciat en contra. Alhora, Sentinella exposa que Baix Pallars està d'acord amb la celebració de la consulta sobre els Jocs, però que l’ajuntament no disposa de tota la informació necessària per fer un posicionament favorable o contrari al projecte.


L'alcaldessa de Baix Pallars opina, com també han fet altres alcaldes de la comarca o l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, que les millores al territori no poden estar supeditades a la celebració dels Jocs. Al mateix temps, exposa que el municipi té necessitats "més bàsiques", com són "l’aigua i el clavegueram”. En aquest sentit, Sentinella ha recordat com van acabar altres macroprojectes plantejats a la zona, com el de la Vall Fosca i Espui o el de la variant projectada al mateix municipi de Baix Pallars.

Aragó vol més protagonisme


Paral·lelament i fora del nostre àmbit territorial, el president d’Aragó, Javier Lambán, ha avisat que "no hi haurà Jocs" si els dos territoris -Catalunya i l’Aragó- no conformen una candidatura "al mateix nivell". Unes paraules que han trobat resposta aquest dimarts en la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha subratllat que "Catalunya és qui ha d'impulsar la candidatura”. "Estem oberts a col·laboracions", ha respost. Lambán i el president català, Pere Aragonès, es trobaran aquest divendres en una cimera a Balaguer per abordar les discrepàncies.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació