Dissabte, 20 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

«Treballar pel Pirineu independentment dels Jocs», així reacciona el Pallars a l'anunci de la consulta

El Govern preguntarà a les sis comarques pirinenques sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030

Redacció Pallars | 24 de gener de 2022 a les 10:30
L'anunci de la consulta ha tornat a dividir l'opinió pública pallaresa i pirinenca | Piqsels
El món polític pallarès, pirinenc i lleidatà ha fet sentir les primeres reaccions a l'anunci de la consulta sobre els Jocs d'Hivern que el Govern vol dur a terme a l'Alt Pirineu i Aran. Des del Pallars, l'alcaldessa de Tremp Maria Pilar Cases, ha declarat a Pallars Digital, i en nom de l'equip de govern, que "s'ha de treballar pel Pirineu independentment de que es facin els Jocs".

Cases afirma que el Pirineu "s'ha d'equilibrar territorialment amb tota la resta de Catalunya" i subratlla que si finalment arriba la cita olímpica, aquesta ha de ser la "cirereta del pastís". El que no pot ser, afirma l'alcaldessa, "és que condicionem unes millores amb uns futurs o hipotètics Jocs Olímpics. Això no és el que volem", sentencia. Cases matisa, però, que si hi ha un "bon projecte" i al 2030 arriben els Jocs, i aquests acaben de millorar i acabar de consolidar la marca Pirineus, "aquí sí que hi estarem d'acord”.

«El Pallars ha de ser olímpic»


Una altra personalitat política pallaresa que s'ha pronunciat és el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus. En declaracions a aquest diari, afirma que "es coneix molt poc del projecte tot i que es parli d'una consulta". Isus veu un "desencant i malestar" importants pel fet, afirma, que "tot es farà entre la Cerdanya i la Val d'Aran", en referència a les proves dels Jocs Olímpics.

En aquest sentit, el president del Sobirà subratlla que volen ser-hi i "tenir la promoció de la nostra comarca". "Al Pallars tenim cinc estacions", afirma, "però si no hi ha la possibilitat de fer-hi cap prova, veiem que d'entrada al Pallars se'ns està apartant", sentencia. Per tot plegat, Isus es referma en la idea de que les dues comarques "han de ser olímpiques", i més tenint en compte, afegeix, que "tenim pistes homologades com Espot Esquí, on s'han organitzat copes del món de telemark”.

Per un altre costat, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol,  ha mostrat el seu posicionament favorable als Jocs d’Hivern “sempre que la comarca en surti beneficiada”. Mullol celebra que els veïns del Pallars Jussà puguin decidir sobre aquesta qüestió. El president del Jussà ha aprofitat per reivindicar “una vegada més” la carretera de Comiols, i ha dit que tot i que “ens la van vendre com un fet, encara no hem vist pràcticament res fet”, ha afegit. Mullol ha explicat que en el proper Consell d’Alcaldes s’exposarà als alcaldes tota la informació que actualment es té sobre els Jocs Olímpics.

Titllen l’enquesta de “propaganda”


Per la seva banda, la Plataforma StopJJOO ha afirmat que el Govern "ha filtrat propaganda a favor dels Jocs sota una enquesta de població". La plataforma lamenta, per una banda, que en aquest mostreig de 1.500 persones només s'hagi preguntat a 300 del Pirineu, i per l'altra, que l'executiu català hagi invertit més de 16.000 euros en fer propaganda "sense explicar amb claretat i sense aportar dades al respecte".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha refermat el seu compromís amb uns Jocs Olímpics d'Hivern "respectuosos amb l'entorn i la complicitat del Pirineu". Ho ha fet després de participar telemàticament en la primera reunió de la Taula de representació territorial de la candidatura que ha presidit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. 

A més, Talarn ha valorat positivament l'anunci de la consulta sobre els Jocs entre els ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran, i ha defensat que han de generar infraestructures que el territori accepti "majoritàriament". Per altra banda, el president també ha insistit en la necessitat de millorar les infraestructures públiques del Pirineu amb independència de la celebració dels Jocs.

També s'ha pronunciat la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), que va celebrar el "suport massiu" dels catalans a la candidatura olímpica. Després de conèixer els resultats de l'enquesta encarregada pel Govern, la UFEC considera que els Jocs es veuen com una "oportunitat interessant" per al país.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació