Diumenge, 16 de juny de 2024
ramaderia

​La vaca pallaresa ja supera els 60 animals i la seva carn aviat es podrà comercialitzar

La raça ha passat de gairebé desaparèixer a ser reconeguda pel Parlament i comptar amb una associació de vuit criadors

Redacció Besan | 29 de setembre de 2021 a les 08:17
Pla general d’una vaca de raça pallaresa | ACN
En els darrers anys la vaca pallaresa ha estat considerada com un dels exemples més típics de raça en "estat relíquia" de Catalunya per la seva minoritària població, amb tot just vuit exemplars. Durant anys l'únic ramat de vaques pallareses que hi havia al conjunt del país es trobava a la borda de Felip, a Besan, al terme d'Alins.

La lluita de la família Sinfreu per conservar la raça ha portat a superar en l'actualitat els seixanta exemplars. Per Ignasi Sinfreu, criador de vaca pallaresa, el reconeixement del Parlament de Catalunya l'any 2008 de la raça i la creació de l'Associació de Criadors de Vaca Pallaresa l'any 2010 han estat dos fites vitals per la conservació de la mateixa. Ara, Sinfreu farà un pas més i comercialitzarà la carn de vaca pallaresa, amb més de 250 anys d'història.


Per Sinfreu conservar aquesta raça era una qüestió "sentimental" i un "reconeixement als avantpassats". Aquest criador ha explicat que l'origen d'aquests animals és confús i es perd en la tradició oral que explica que les primeres vaques arribaren cap al 1750, procedents del nord d'Europa, a Casa Tort d'Alòs d'Isil, disseminant-se posteriorment per totes les valls i comarques veïnes.

De la mateixa manera que aquests animals de pelatge blanc es van anar expandint, amb el pas dels anys van anar quedant escampats i disseminats, cada vegada en menor nombre, per bordes dels Pirineus, arribant fins a la seva pràctica extinció. A la borda Felip és on sempre hi va haver un nucli de vaques pallareses i en alguna altra explotació ramadera del Pallars, a Lladorre i a Roní, algun exemplar.

Tots aquests ramaders van crear l'Associació de Criadors de Vaca Pallaresa, que ara ja compta amb vuit membres de diferents comarques, entre elles la Val d'Aran i el Berguedà. Una raça "oblidada i relegada durant molts anys", que sembla que a poc a poc es va recuperant. Els ramaders, al mateix temps, poc a poc es tornen a interessar per tenir-ne algun exemplar a la seva explotació. Malgrat tot, no es pot abaixar la guàrdia donat que el reduït nombre d'efectius -una vuitantena- i de ramaders -un total de vuit- fa que la seva supervivència no estigui del tot garantida.

Ara, Sinfreu amb la població estable de vaca pallaresa que ha aconseguit, ja es veu animat a fer el següent pas i comercialitzar la carn d'aquesta raça. Aquest criador confia que d'aquí a poc temps es pugui adquirir a les carnisseries del Pallars i degustar als seus restaurants.
 

Ignasi Sinfreu, amb dos exemplars de vaca pallaresa. Foto: ACN


Una vaca blanca i tranquil·la


Aquest animal, ancestral al Pallars Sobirà, és una vaca tranquil·la, adaptada a les característiques orogràfiques del Pallars i a les seves muntanyes, mansa, que es pot tocar sense que es posi nervosa i fàcil de munyir. Totes aquestes característiques han fet que Sinfreu lluités dia a dia per mantenir la raça.

Les característiques estètiques que la diferencien d'altres races són la coloració blanca del pèl, les mucoses negres, les banyes tortes i de color cremós. La caracterització morfològica d'aquesta raça s'ha fet des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació