Divendres, 26 d'abril de 2024
discriminació lingüística

Denuncien un cas de discriminació contra el català de la Guàrdia Civil a Baro

Els agents han registrat el cotxe de les víctimes després de demanar que "parlessin en espanyol"

Tomàs Garcia Espot Baro | 27 d'agost de 2021 a les 16:34
Imatge d'arxiu d'un cotxe de la Guàrdia Civil | Europa Press
El Pallars ha presenciat avui un cas de discriminació lingüística contra el català per part d'agents de la Guàrdia Civil. Els fets han tingut lloc a Baro, al terme de Soriguera, quan dues germanes han estat aturades en un control de fronteres de la Benemèrita. Tal com ha explicat una d'elles al seu compte de Twitter, quan els hi han preguntat on es dirigien, han respost: “Anem a Àreu", moment en què un dels agents ha dit en castellà: "em pot parlar en espanyol?".

Tot i repetir la resposta fins a tres vegades, sempre segons la versió de la noia, el guàrdia civil ha persistit en la seva actitud, tot afirmant que ell entèn el català "però sóc l'autoritat i si li demano que em parli en espanyol, em parla en espanyol". Davant d'això, la dona ha contestat: "molt bé, però en aquest país podem parlar en català".
 
Aleshores, l'agent ha requerit la documentació personal i del vehicle, i han procedit a escorcollar el maleter i les motxilles. Segons la dona, durant el registre, que qualifica de "lamentable", s'ha viscut un moment surrealista, quan l'agent ha preguntat si duien "substàncies químiques". Quan han respost que només portaven gel hidroalcohòlic i paracetamol, l'agent ha preguntat si no era "cocaïna o heroïna", afirmant que "aquí es porta molt posar-ho en blísters de paracetamol".

Finalment, un cop acabat el registre, les han deixat continuar. Abans però, l'agent en qüestió ha deixat anar altres comentaris com "espero que quan surtin de Catalunya parlin espanyol", "jo no volia venir a Catalunya" o "i si us parlo en gallec, què?". Arran d'aquests fets, que ja s'han posat en coneixement de Plataforma per la Llengua, l'autora de la piulada ha dit que si haguessin parlat en espanyol des del principi "tot hauria sigut més fàcil”.
 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació