Dijous, 30 de maig de 2024
patrimoni

Les obres a les adoberies de Tremp deixen al descobert noves restes d’interès arqueològic

L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, han visitat els treballs aquest dijous

Redacció 7 de maig de 2021 a les 08:56
Imatge de la visita a les obres de l’alcaldessa i el president comarcal | Ajuntament de Tremp
Les obres de recuperació de les antigues adoberies de Tremp han deixat al descobert noves restes que havien quedat sota la runa d’una part de l’edifici esfondrat. Es tracta de diverses basses més i les canalitzacions que les unien. Els arqueòlegs estan actualment documentant aquests nous elements patrimonials i s’incorporaran a la resta que seran visitables.
 
L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, han visitat avui les obres de consolidació d’aquest espai i han comprovat que s’avança a bon ritme. La proposta de recuperació de les antigues adoberies va ser impulsada per l’Ajuntament de Tremp fa una vintena d’anys i ara és una realitat gràcies als fons europeus FEDER aconseguits pel consell comarcal i el cofinançament de la Diputació de Lleida i del mateix ajuntament.

Segons l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, aquesta actuació i l’itinerari de prop d’un quilòmetre que es crearà al llarg del barranc, configura la part central del parc urbà de la Font Vella, un espai que amb una superfície superior a la del parc del Pinell, el més gran amb què compta Tremp, dotarà la ciutat d’un corredor verd que permetrà anar des del parc Flors Sirera fins al riu Noguera Pallaresa.

El pas dels anys ha deteriorat la part superior de l’edifici, que esdevindrà un mirador, però la part antiga en planta baixa, on hi ha les adoberies, s’ha pogut mantenir en un estat que permetrà fer-les visitables. També es recuperarà l’empedrat d’una part del carrer que encara es conserva i que dóna accés des de la carretera C-13. 

Els arqueòlegs que segueixen les actuacions treballen en un estudi històric que expliqui el nexe entre els elements patrimonials i les antigues activitats que es van trobant al llarg del barranc de la Font Vella. Aquesta informació es recollirà en la senyalització i servirà també per elaborar un audiovisual que doni a conèixer quines activitats hi havia, i com es treballava a les adoberies de la ciutat de Tremp.

El president comarcal, Josep Maria Mullol, ha destacat que de la inversió de 325.000 euros, fins a 147.000 euros estan destinats a la recuperació de les adoberies i, la resta, en la implantació del sender. El consell comarcal destaca que els treballs van a càrrec de dos empreses constructores pallareses, de forma que el projecte també esdevé una mesura de reactivació econòmica. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació