Divendres, 26 d'abril de 2024
os bru

Primers indicis d’os al Pallars després de la hibernació

Amb la pujada de les temperatures es comencen a observar les primeres evidències de moviments d’aquests animals

Jordi Ubach Llorens 11 de març de 2021 a les 10:54
Amb l’arribada imminent de la primavera, els ossos del Pirineu ja han despertat de la hibernació. Els darrers dies ja s’han detectat a la serralada els primers indicis d’os bru del 2021 i ja s’han pogut recollir les primeres mostres genètiques, tant de pèls com de femtes. Així ho ha assegurat la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat a través de les xarxes socials, on ha detallat que aquestes mostres es localitzen amb l’ajuda d’un gos de detecció.
 
De fet, al Pallars, els darrers dies s'han vist empremtes prop del refugi de la pleta del Prat, a Tavascan, al terme municipal de Lladorre, segons ha publicat El Temps de TV3. A les comarques pallareses, l’os bru es mou especialment entre les Valls d’Àneu i la de Tavascan.

Els ossos perden un terç del seu pes durant la hibernació

Amb la pujada de les temperatures, normalment cap al mes de març, es comencen a observar les primeres evidències de moviments d’aquests animals. Els primers en sortir de la cova són els mascles adults, seguits de les femelles adultes. Després desperten el mascles i femelles subadults, i per últim les femelles amb cadells. Les que tenen cadells de segon any surten abans, de manera que les femelles que han tingut cadells a dins de la cova -de primer any- són les últimes en sortir. 
 
Durant la hibernació, els ossos redueixen el ritme respiratori i els batecs del cor, però desperten diverses vegades durant aquesta etapa, que coincideix amb l’inici del fred, la neu i l’escassetat d’aliment, normalment entre finals de novembre i finals de març. Per tal de superar aquest període, durant l’any acumulen greix per comptar amb reserves suficients que els garanteixin la supervivència. Durant la hibernació es reclouen en coves situades en zones aïllades de l’activitat humana i inaccessibles, i perden prop d’un terç del seu pes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació