Divendres, 3 de maig de 2024
futbol

​El derbi pallarès de futbol promet tensió i emoció a parts iguals

Els bons resultats del CF Tremp contrasten amb la mala ratxa que viu el CF Pobla a les portes del segon clàssic del Jussà, que es jugarà aquest diumenge a la Pobla

Tomàs Garcia Espot 7 de febrer de 2020 a les 12:04
Els jugadors del Tremp i el Pobla, junts, després del partit de la primera volta | CF Tremp
El CF Pobla i el CF Tremp jugaran aquest diumenge a les 16h el segon derbi pallarès d’aquesta temporada. Serà el corresponent a la jornada 20 del grup 14 de Tercera Catalana després que en l’anada, jugada al Pedrasanta de Tremp, el resultat va ser d’empat a 0 malgrat les múltiples ocasions que van tenir tots dos equips.

Ara, però, la seva situació no podria ser més desigual. Mentre que el Tremp no ha perdut cap partit des del mes de novembre, els poblatans només han sumat quatre punts en les darreres cinc jornades. Els blanc-i-negres són ara 7ens, a només tres punts del seu màxim rival, que és 6è amb 33. 

Balanç igualat 

En els darrers quatre anys els dos equips s’han enfrontat un total de set cops, excepte la temporada 2017-18, quan el Tremp militava a Segona Catalana. Els resultats no podrien ser més igualats. Pobla i Tremp han aconseguit imposar-se en dues ocasions cadascun i els altres tres matxs han acabat amb empat, el darrer aquesta mateixa temporada.

L’apartat golejador també és idèntic: tant poblatans com trempolins han marcat cinc gols en cada encontre. El partit de diumenge pot ser el del desempat. 

Rivalitat quasi centenària

La història del derbi pallarès es remunta als anys vint del segle passat. El primer enfrontament documentat data del 26 de desembre de 1922. Va ser un amistós per inaugurar el camp del Pobla, en aquella època a la zona del Vernedot. Divuit dies abans, el 8 de desembre, el Tremp també havia inaugurat el camp del Joncar, jugant un partit amistós contra l’Olímpic Club d’Artesa de Segre.

Tot i que el Tremp i el Pobla són els dos equips amb més trajectòria del Pallars, val a dir que el primer derbi pallarès el van jugar el CF Tremp i el ja desaparegut CF Salàs de Pallars el 10 de novembre de 1915, quatre anys abans de la fundació del Pobla. L’inici de la rivalitat entre el Tremp i el Pobla va començar als anys 30, tal com ho reflecteixen les cròniques del quinzenal republicà Renovació.
 

Cartell d’un enfrontament entre el Tremp i el Pobla l’any 1935. Foto: CF Tremp


Tres grans jugadors del Tremp d’aquella època, el porter Locutura, Fumàs I i Tallada, van ser escollits per jugar amb la selecció espanyola d’aficionats a l’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936, frustrada pel cop d’estat del 18 de juliol. Molts joves pallaresos van haver d’anar a lluitar al front. Alguns d’ells no van tornar, com Martí Forradelles i Josep Maria Tarragona, dos jugadors del CF Tremp.

La guerra civil també va afectar un jugador del Pobla, Ramon Soliva Vidal, obrer sindicalista i militant del PSUC, comandaria una divisió republicana a la batalla de l’Ebre i seria major de l’Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial.
 

Imatge dun derbi recent jugat a la Pobla de Segur. Foto: Arnau Ubach


Des d’aleshores, el derbi Pobla-Tremp és un esdeveniment assenyalat en l’agenda esportiva pallaresa. Sembla que el d’aquest diumenge, però, serà l’últim que es disputarà a l’actual camp dels poblatans, on s’hi estan fent realitzant les obres que permetran fer realitat el nou parc municipal Alcalde Boixareu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació