Divendres, 19 d'abril de 2024
consell comarcal pallars jussà

El Jussà declara l’Hospital de cartró de la Vall Fosca Bé Cultural d’Interés Local

Construït fa 107 anys pels treballadors durant les obres de la Central Hidroelèctrica de Capdella

Jordi Ubach Llorens 20 de desembre de 2019 a les 10:37
Estat actual de l’Hospital de Cartró de la Vall Fosca | CCMA
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha declarat Bé Cultural d’Interés Local (BCIL) l’Hospital de Cartró de la Torre de Capdella, un equipament singular i únic a Europa que va ser construït fa 107 anys pels treballadors durant les obres de la Central Hidroelèctrica de Capdella. La moció, que va ser aprovada per unanimitat durant el ple celebrat el passat dimarts, insta l’ens comarcal i l’Ajuntament de la Torre de Capdella a preservar i protegir aquest equipament.

La declaració com a BCIL, a més, també permet optar a subvencions i ajudes que permetin conservar un hospital que s’ha convertit en una icona de l’arquitectura industrial de principis del segle XX. Un cop construït, l'edifici es va utilitzar per atendre els 4.000 treballadors que van construir la central, tot i que darrerament s’ha utilitzat també com a magatzem municipal, un fet que ha afavorit la seva conservació.

El president del Consell Comarcal, Josep Maria Mullol, ha assegurat a Pallars Digital que l’Hospital de cartró té “un alt valor històric” i que la intenció de l’ens comarcal és “recuperar-lo i conservar-lo” degut al deteriorament que ha sofert amb el pas del temps.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació