Dilluns, 29 d'abril de 2024
història

Tremp commemora la revolta de 1719

L’Ajuntament, juntament amb diverses entitats teatrals i gastronòmiques, ha organitzat els actes de la jornada

Redacció 9 d'agost de 2019 a les 11:43
La conferència de Casals i Castell va omplir la sala d'actes de l'Epicentre | Epicentre
Tremp es va vestir d’època el passat dimecres per a celebrar els actes de commemoració de la Revolta de 1719, l'alçament de les tropes catalanes contra Felip V que va permetre, ara fa 300 anys, derogar els Decrets de Nova Planta. La jornada va començar amb la conferència 1719: La Revolta de Tremp i la derogació del Decret de Nova Planta a càrrec d'Àngel Casals, catedràtic de la Universitat de Barcelona.

Durant l’acte, presentat per l’historiador Pau Castell, es va destacar el paral·lelisme entre els fets que van ocórrer a principis del segle XVIII i l’època actual, ja que en ambdues ocasions els catalans no es rendeixen i esperen l’ajut d’Europa. La conferència que va gaudir d’un gran nombre d’assistents va tenir lloc a l’Epicentre, l’auditori del qual va quedar petit per acollir-los.

La jornada va continuar amb una recreació històrica teatralitzada, organitzada per Teatremp, A Galet i els Miquelets del Pallars, en la que van participar trempolins i trempolines de totes les edats. Al vespre, va tenir lloc un sopar popular, amb cuina de l'any 1700, elaborat per l'entitat Sogastre, seguit d’un concert de música folk amb Arnella & Belda.

Aquest és el primer cop que Tremp celebra aquesta jornada i tant l’Ajuntament com el Consell Comarcal i les entitats que hi han participat  han manifestat la seva voluntat de repetir-la l’any vivent.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació