Divendres, 26 d'abril de 2024
competitivitat

El Jussà i el Sobirà són dos de les comarques menys competitives de Catalunya

El Pallars Jussà és l’única comarca catalana que des del 2009 no ha millorat el seu índex de competitivitat

Redacció 15 de maig de 2019 a les 10:39
Dos barques baixant per la Noguera Pallaresa aquesta primavera | ACN
Les comarques pallareses són dos de les comarques menys competitives de Catalunya, segons el rànquing comarcal de competitivitat que impulsa la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) i que lidera un any més el Barcelonès. Completen el top ten el Vallès Occidental, Gironès, Baix Llobregat, Tarragonès, Segrià, Vallès Oriental, Maresme, Garraf i Bages. 

El Pallars Jussà, a més, és la única comarca catalana que en la sèrie històrica des de l'any 2009 no ha millorat el seu índex de competitivitat. El Sobirà, tot i trobar-se també a la zona baixa, és de les que ha registrat els majors creixements, gràcies a la positiva evolució dels indicadors d'escolarització post-obligatòria, al dinamisme del sector immobiliari i a la creació d'empreses.

La Terra Alta és la comarca menys competitiva, precedida per les Garrigues i l'Alta Ribagorça, en gran part, per la destrucció de teixit empresarial. El secretari general adjunt de Foment, Salvador Guillermo, ha insistit que cal oferir polítiques a aquestes comarques perquè puguin millorar la competitivitat.

L'índex -elaborat per la consultora Actíva Prospect- mostra estabilitat entre les comarques que ocupen les vuit primeres posicions, ostentades totes per comarques de l'àmbit metropolità i per les capitals de demarcació. 

Més distància entres les més competitives i les que menys ho són

Una de les conclusions d'aquesta edició és que la distància entre les comarques amb índex de competitivitat més alts i les que els tenen més baixos tendeix a incrementar-se. Això s'explica pel fet que les comarques que lideren el rànquing estan més exposades a un context global de competitivitat i tendeixen a reforçar aquells vectors que els permeten avançar, com per exemple l'accés als mercats internacionals.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació