Dimecres, 8 de maig de 2024
economia social

Envall, viver de cooperatives d'economia social

El president i el vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà han visitat les cooperatives Envall i Som Biomassa, recolzades per l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran

Redacció 11 de febrer de 2019 a les 10:31
Visita a les cooperatives d'Envall | Consell Comarcal del Pallars Jussà
Divendres passat, les cooperatives Envall, SCCL i Som Biomassa, SCCL van rebre la visita del president i el vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Les dues cooperatives compten amb el suport de l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran i estan ubicades al poble d'Envall, a la Vall Fosca.

Envall va quedar completament deshabitat a finals dels anys 70 i actualment compta amb sis habitants que hi viuen de forma permanent, però els 30 anys d’abandó van deixar gairebé totes les cases del poble en runes. En aquest context es va crear Envall, SCCL, una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús i de treball que té l’objectiu de revitalitzar aquest petit poble des del punt de vista poblacional, arquitectònic i socioeconòmic. Es tracta d’un projecte de gran abast que preveu la rehabilitació de fins a 12 cases mitjançant aportacions de capital de socis i sòcies, així com el finançament d’entitats de l’economia social.

En aquest sentit, Som Biomassa, SCCL és una cooperativa de treball associat creada amb la finalitat d’incorporar noves persones implicades amb la rehabilitació d’Envall, per tal de millorar la reactivació econòmica, la competitivitat i l’ocupació. 

Més de 1.000 usuaris

El president del Consell Comarcal, Constante Aranda, ha volgut destacar que l’aposta per part del Consell per liderar l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran està donant fruits, amb 1.091 persones participants, la creació de tres cooperatives, la inserció laboral de 25 persones i nous serveis a tot el Pirineu.

Un d’ells és el projecte Cooperativitzem la producció de pellets de fusta de proximitat, que ha rebut una ajuda per la seva singularitat en el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop, per la promoció i foment de l’economia social i solidaria a l’Alt Pirineu i Aran.

L’element innovador d’aquest projecte és la fabricació de pèl·lets a partir dels subproductes de la gestió forestal sostenible dels boscos locals, donant valor afegit a les actuacions silvícoles de les comarques de muntanya i contribuint a oferir al mercat local un biocombustible km0 i respectuós amb el medi ambient.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació