Dilluns, 6 de maig de 2024

La comissió bilateral

«L'Estat i els partits que governen incompleixen invariablement els seus compromisos. Ha arribat el moment de cobrar per avançat»

Germà Capdevila 1 d'agost de 2021 a les 20:00
L’Estatut d’Autonomia impulsat per Pasqual Margall, cridat a establir una relació justa i duradora entre Espanya i Catalunya sota els auspicis del Zapatero de l'"apoyaré", incloïa com una de les innovacions destacades la creació de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que vetllaria pel desplegament de l’Estatut i el respecte de les competències catalanes.

Miraculosament, la comissió bilateral va sobreviure al ribot del PSOE, el pacte Mas-Duran-Zapatero i l’escabetxina del Tribunal Constitucional. La realitat unitària i anticatalana de l’Estat es va imposar de totes maneres, i la comissió es va reunir en poques ocasions, amb resultats més aviat discrets. 

La fita més destacada de la comissió bilateral va ser el traspàs de Rodalies, paradigma del trilerisme i la farsa d’un Estat que s’agrada tal com és i no està disposat a canviar sota cap circumstància. Rodalies es va traspassar a la Generalitat, però l’Estat es va reservar els trens, les vies, el personal, les estacions i la decisió final sobre qui és l’operador del servei.  Evidentment, Rodalies continua sent un nyap.

La reunió de demà no s’hauria produït si el PSOE no necessités dels vots catalans per tirar endavant la legislatura. Es fa difícil, però, pensar que pugui sortir-ne res de positiu per a Catalunya. Un dels temes de la reunió són les beques universitàries. Diverses sentències del Tribunal Constitucional han reiterat que han de ser transferides a la Generalitat. No s’han obeït mai, perquè la desobediència és sempre unidireccional des de Catalunya.

Catalunya va decidir a les urnes donar una oportunitat al diàleg per resoldre el conflicte polític amb l’Estat. El PSOE, obligat per l’aritmètica electoral, va acceptar l’envit. La comissió bilateral ha de començar a mostrar que la voluntat és real, com una prèvia de la taula de negociació. Ja no hi ha marge per promeses que –sempre, invariablement– són incomplides, com s’ha comprovat recentment. No es poden aprovar pressupostos ni lleis a Madrid a canvi de compromisos. Ara toca cobrar per avançat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació