Dissabte, 25 de maig de 2024
cooperació

Recuperen el poble d'Envall a través de la construcció d'habitatges en règim de cessió d'ús als socis

En aquest nucli hi viuen sis persones i esperen augmentar aquesta xifra fins a la trentena

Redacció 18 de setembre de 2018 a les 10:16
Veïns del poble i membres de la cooperativa amb una visita d’obres amb l'arquitecte | ACN
El petit poble d’Envall, a la Vall Fosca, va quedar completament abandonat a finals dels anys 70 del segle passat. L'any 2002 va tornar a tenir habitants i actualment compta amb sis veïns. Els anys d’abandó van deixar el poble amb pràcticament totes les cases enrunades però ara, Envall Cooperativa, formada pels veïns del nucli, vol donar un impuls a la reconstrucció de la resta del poble per revertir les ruïnes en habitatges de caràcter social en règim de cessió d'ús als seus socis, els quals s'hauran d'implicar en el desenvolupament de diferents projectes comuns.

El primer projecte que han començat a desenvolupar és un local social que comptarà amb una sala polivalent i podrà allotjar grups de persones per a fer cursos o estades d’autoconstrucció, en el qual els operaris ja hi treballen des de fa unes setmanes. La cooperativa compta amb solars suficients per construir fins a 12 habitatges.


Ara, per poder iniciar la primera promoció de quatre habitatges estan buscant socis. En funció de la demanda i del nombre de socis que vagin aconseguint es pot arribar a construir fins a 3.700 metres quadrats habitables.


Josep Plasencia, d’Envall Cooperativa, ha explicat que “és tan important la recuperació arquitectònica del poble com la seva revitalització social i la generació d’activitat econòmica local”, per això "volem generar activitat econòmica per contribuir a la fixació de gent al poble", ha dit. Plasencia ha remarcat que Envall Cooperativa “persegueix un doble objectiu: rehabilitar i rehabitar el poble d'Envall".

L’arquitecte Josep Bunyesc ha assenyalat que la reconstrucció es farà recuperant l’esperit tradicional del poble, en funció de les necessitats i del model de vida actual. Bunyesc ha dit que totes les construccions es faran seguint l'arquitectura tradicional de la zona. La forma compacta de les cases es mantindrà així com els murs de pedra seca. Bunyesc ha recordat que s'aplicaran tècniques actuals perquè els edificis siguin més confortables com obertures més grans.
 

Dos operaris treballant en la rehabilitació d’un edifici al poble d'Envall. Foto: ACN


Envall Cooperativa ha estat aquest 2018 beneficiari d'una subvenció com a projectes singulars en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop. La Xarxa d'Ateneus Cooperatius treballa per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives i les potencialitats de l'economia social i cooperativa per crear riquesa al territori i ocupació estable i de qualitat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació