Divendres, 26 d'abril de 2024
Setmana Santa

Esterri d'Àneu celebra la processó dels Armats amb llaços grocs a les llances

Aquest seguici religiós destaca d'entre la resta per la vestimenta dels soldats, que no té res a veure amb la dels romans

ACN 3 d'abril de 2018 a les 11:16
Els Armats d'Esterri d'Àneu, amb el llaç groc a les llances | ACN
Com és tradicional per Divendres Sant, la localitat pallaresa d'Esterri d'Àneu ha celebrat la processó dels Armats, juntament amb el viacrucis i l'enterrament. En el seguici religiós hi tenen molt protagonisme les dues fileres de romans i armats dirigits pel capità.

La peculiaritat d'aquesta processó ve marcada per la vestimenta dels soldats, que no té res a veure amb la dels romans, ja que els armats duen un cosset i un faldellí de colors molts vius, unes mitges blanques, unes espardenyes i un casc propi dels guerrers medievals del qual hi pengen un gran nombre de cintes de colors i que està coronat per un gros pom de flors.

També porten una llança llarga i grossa que repica a terra marcant el pas. I aquest any, a la llança hi han incorporat un llaç groc per reclamar la “llibertat dels presos polítics”. Un llaç que també s’ha pogut veure en altres processons pallareses, com la de Talarn. Enmig dels armats camina una noia que fa de samaritana. Darrere d'ella hi va el pas de fusta de Jesús de Natzaret, la Dolorosa i el sepulcre flanquejat per dos armats dansaires. Clouen el seguici religiós les tres Maries, també representades per noies.

Els Armats fan dues aparicions; la primera a les 10.00 hores i la segona a les 22.00 hores. La processó d'Esterri d'Àneu és una de les més populars de la zona i són moltes les persones que gaudeixen d'aquesta festa com a espectadors o formant part del seguici. Precisament, diumenge es va presentar el documental Els Armats d'Esterri d'Àneu. 25 anys de la recuperació. Memòria i història per commemorar l'aniversari de la recuperació d'aquesta festa.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació