Diumenge, 28 d'abril de 2024
esquí

Skipallars té un impacte econòmic de 35,5 milions d'euros

Espot i Port Ainé generen 586 llocs de treball en la seva zona d’influència

ACN 12 de gener de 2018 a les 10:28
L’estació d’Espot, en imatge d'arxiu | Skipallars
Les estacions de Skipallars, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) generen un impacte econòmic de 35,5 milions d'euros. Així es desprèn de l'estudi elaborat pel Centre d'Estudis UPF Sports Lab de la Univeristat Pompeu Fabra, que calcula que Espot i Port Ainé generen fins a 586 llocs de treball i té un impacte fiscal de nou milions d'euros. 

En el conjunt de les estacions de FGC -La Molina, La Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Vallter- la xifra puja fins als 121 milions d'euros. Per cada euro addicional de despesa es genera una producció de dos euros; i per cada milió addicional que l'empresa pública inverteix, es genera al voltant de 20 llocs de treball. En conjunt, les cinc estacions generen un total de 2.194 llocs de treball a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i els Pallars Sobirà i Pallars Jussà. 

Els impactes econòmics calculats procedents de la despesa dels visitants representen entre el 60 i el 80% del total de l'impacte econòmic, un fet molt significatiu, segons els autors de l'estudi, ja que aquesta despesa del visitant és la que es reparteix més directament en el sistema productiu més proper. 

És per això, que les dades de l'estudi reflecteixen que el pes que té l'impacte econòmic de les estacions de muntanya sobre l'economia comarcal, que se situa en el 8% de La Molina sobre el Valor Afegit Brut (VAB) de la Cerdanya; el 6,7% de Skipallars sobre el VAB del Pallars Sobirà i Jussà, i el 5,1% de Vall de Núria i Vallter 2000 sobre el VAB del Ripollès. 

L'estudi s'ha elaborat a partir de les dades que reflecteixen les despeses d'explotació i d'inversió de l'any 2015 a La Molina i a la Vall de Núria i de l'any 2016 a Espot, Port Ainé i Vallter. S'han agafat les dades referents a visitants sobre les despeses en allotjament, restauració, compres, forfets i activitats a l'estació, entre d'altres. 

100% de pistes obertes

Les intenses nevades registrades els darrers dies s’han traduït en un paisatge blanc arreu de les estacions d'esquí, que han permès obrir el màxim nombre de quilòmetres esquiables. 

Així, els visitants que es desplacin fins a Port Ainé, amb gruixos de 90 a 140 cm, podran esquiar en la totalitat de les seves pistes (27 quilòmetres esquiables). Espot, per la seva banda, compta amb gruixos de neu de fins a 125 cm i el 100% del domini esquiable disponible (22 pistes).
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació