Divendres, 3 de maig de 2024
Conflicte endesa

Consum renuncia a arbitrar entre Endesa i la Vall Fosca

La decisió es va comunicar a tots els grups municipals i a l'associació de veïns afectats en una reunió el 14 de juliol

ACN 26 de juliol de 2017 a les 10:35
El conflcite entre els veïns de la Vall Fosca i Endesa fa vuit anys que dura | Arxiu
L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha renunciat a arbitrar en el conflicte per l'IVA de les factures de la llum a la Vall Fosca, un litigi que fa vuit anys que enfronta el municipi i Endesa, segons assegura el grup municipal de la CUP, a l'oposició al consistori. El regidor cupaire Josep Plasencia ha explicat que la decisió es va comunicar al representants de tots els partits a l'Ajuntament i a l'associació de veïns afectats en una reunió el 14 de juliol a Barcelona.

La decisió de l'ACC arriba dos mesos després que la directora de l'organisme, Montserrat Ribera, va apostar per la mediació de l'organisme. No obstant això ara hi renuncia argumentant que la qüestió és estrictament tributària, i per tant, l'agència del Govern no té competències per pronunciar-s'hi. Així ho reconeixeria un informe encarregat al catedràtic de Dret Tributari de la Universitat de Barcelona, José A. Rozas.

Com a alternatives, es planteja portar el litigi als tribunals competents (el Tribunal Econòmic Administratiu Regional -TEAR- o el tribunal Europeu de Justícia) o, per estalviar temps, recórrer a la mediació que faria una comissió formada per assessors fiscalistes independents acordada per les parts, una opció que la CUP rebutja perquè creu que no tindria validesa legal.
La CUP lamenta la decisió del l'ACC i aquest dissabte ha convocat una assemblea oberta amb els veïns per animar-los a seguir per la via judicial.
 
La Vall Fosca demana que que s'apliqui l'IVA al preu de la llum que estableix el contracte col·lectiu del 1927 per la cessió de terrenys comunals a la Vall Fosca, de només 0,0021 euros per kilowatt hora (kWh). En canvi, Endesa aplica aquest impost sobre la tarifa regulada per a petits consumidors (PVPC) emparant-se en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que considera que li dona la raó.
 
El 8 de maig la directora de l'ACC, Montserrat Ribera, també va explicar que els acords signats per liquidar les factures impagades entre veïns i la companyia arran d'aquesta sentència del TSJC "podrien contenir alguna clàusula abusiva".
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació