Diumenge, 28 d'abril de 2024
Raiers

La Pobla de Segur ho té tot a punt per celebrar la 39a Diada dels Raiers

El plat fort arribarà diumenge quan els rais facin el descens pel riu Noguera Pallaresa

Redacció 29 de juny de 2017 a les 09:17
Els raiers solcaran un any més la Noguera Pallaresa | Raiers
Des de divendres i durant tot el cap de setmana, la Pobla de Segur celebra la 39a edició de la Diada dels Raiers, una festivitat organitzada per l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. Durant els tres dies, es duran a terme tot tipus d'activitats tant tradicionals, com lúdiques i familiars. 

La festa arrencarà aquest divendres amb la tradicional tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. La celebració continuarà l'endemà ben d'hora. A dos quarts de set del matí començarà la desena edició de la caminada popular l'Espardenyada, que acabarà amb un bon esmorzar.

A la tarda arriba una de les novetats d'aquesta edició: el concurs Biga-boja, on els participants hauran de fer equilibris dalt d'una biga col·locada en una piscina. Tot seguit, es presentarà el conte Petita Història dels Raiers que, escrit per Jesús Sànchez, compta amb les il·lustracions de Pilarín Bayés. La nit estarà amenitzada per l'orquestra Saturno. 

El plat fort del cap de setmana arribarà diumenge, a dos quarts de dotze del migdia, quan els rais començaran a baixar pel riu Noguera Pallaresa. L'arribada al Pont de Claverol està prevista per dos quarts de dues del migdia i donarà pas al dinar popular. A la tarda, la banda The Tranquils Boys clourà la festa. El diari Pallars Digital és, un any més, un dels patrocinadors de la diada. 

Recuperar la memòria històrica de l'ofici del raier al Pirineu català. Aquest és l'objectiu que busca l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa des que es va fundar l'any 1979. La Generalitat de Catalunya va reconèixer l'any 2003 la tasca de l'entitat guardonant-la amb la Creu de Sant Jordi per mantenir viva la tradició d'un patrimoni cultural que s'hauria perdut si no s'hagués engegat aquest projecte. 
 

Programa d'actes de la 39a Diada dels Raiers

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació