Divendres, 26 d'abril de 2024
turisme sostenible

Tremp recuperarà les adoberies de la Font Vella amb ajuts europeus

Es destinaran 1,2 MEUR a nou projectes de divulgació i aprofitament sostenible del patrimoni natural i cultural del Pallars Jussà | Una altra actuació important serà la visualització d'una part de la vila romana d'Isona

Jordi Ubach Llorens 22 de març de 2017 a les 17:07
Representants institucionals visitant la zona de les adoberies de Tremp | Jordi Ubach
La sala de plens del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha acollit aquest matí la presentació d'un projecte cofinançat amb fons europeus Feder, amb un pressupost d'1,2 milions d'euros, que permetrà construir un sender natural d'1,5 quilòmetres en el transcurs del barranc de la Font Vella de Tremp, amb l'objectiu de crear un espai peatonal que permeti gaudir d'aquest pulmó verd de la ciutat.

La recuperació d'aquest recorregut inclou valoritzar elements patrimonials existents com el pont romànic de Sant Jaume o les antigues adoberies. A la recuperació d'aquest sender històric de la capital del Pallars Jussà s'hi destinaran 325.000 euros, als que s'hi sumaran 60.000 euros més per una acció complementària de recuperació ambiental del parc del Pinell, un dels grans espais verds de la ciutat.
 

Projecte de sender natural a les adoberies de la Font Vella de Tremp. Foto: Jordi Ubach


Nou actuacions al conjunt de la comarca

La iniciativa del Consell Comarcal del Pallars Jussà proposa nou actuacions distribuïdes per tota la comarca, a desenvolupar fins el 2020. Una d'elles, al municipi d'Isona i Conca Dellà, consistirà en fer visible una part de l'antiga vila romana de Llorís, que es connectarà amb el centre de la població a través d'un traçat per a vianants amb l'objectiu d'ajudar a la interpretació del patrimoni de l'època romana a Isona.  

Isona també es beneficiarà de la remodelació de la proposta expositiva del Museu Paleontològic i dels Dinosaures del Pirineu, amb una inversió de 315.000 euros, per convertir-lo en el centre neuràlgic del senderisme tematitzat a la comarca. Aquest espai té adscrita la funció de seu paleontològica com a territori Geoparc i treballarà en xarxa amb el Centre de Visitants del Pallars (Epicentre) i la subseu al Pirineu de l'Institut Geològic de Catalunya (ICGC), tots dos ubicats a Tremp. 

Una altra de les actuacions permetrà senyalitzar tot un seguit d'itineraris per donar a conèixer el patrimoni megalític del municipi de Senterada, que comptarà amb una inversió de 43.047 euros. En aquesta actuació es posarà un accent especial en els valors geològics i paleontològics senyalitzant espais en el marc de la candidatura que s'impulsa a la comarca per ser reconeguts com a Geoparc per la Unesco, amb una partida extra de 86.450 euros.

També es contempla una inversió de 23.000 euros per implementar un sistema de vídeo digital amb transmissió IP  per tal de recuperar la visió en directe de les aus rapinyaires a la Serra de Sant Gervàs des de l'Epicentre i el Casal dels Voltors de la Terreta. 

A la presentació del projecte hi han assistit el secretari d'Administracions Locals del departament de Governació, Joaquim Ferrer; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda; l'alcalde de Tremp, Joan Ubach; i l'alcalde de Senterada, Antoni Toló. El president del Consell ha destacat que les actuacions d'aquest projecte s'inclouen en l'estratègia comarcal de divulgació i aprofitament sostenible del patrimoni natural i cultural com a eix de desenvolupament per avançar en la dinamització turística.
 

Un cop feta la presentació, la comitiva ha visitat el pont de Sant Jaume. Foto: Jordi Ubach


Fons Feder

És el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del Feder Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d'un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l'estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.

El projecte presentat avui a Tremp s'emmarca en la darrera convocatòria de l'eix 6 del Programa Operatiu d'Inversió en Creixement i Ocupació Feder de Catalunya 2014-2020, en base a la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural en pro del foment turístic.

El secretari d'Administracions Locals del departament de Governació, Joaquim Ferrer, ha assegurat que s'ha actuat al Pallars Jussà "perquè s'ha fet un bon projecte" i ha destacat la feina i la col·laboració entre les administracions per tirar endavant projectes locals que, segons ha dit, "que per sí sols són inviables". 

Dels 1,2 milions d'euros d'inversió a la comarca, un 42,19% (507.830 euros) seran finançats directament pel fons Feder, un 27,98% (336.844 euros) pels ajuntaments, un 21,09% (253.915 euros) anirà a càrrec de la Diputació de Lleida i un 8,74% (106.136 euros) del Consell Comarcal del Pallars Jussà.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació