Dissabte, 27 d'abril de 2024
patrimoni

Presenten a Tremp un llibre sobre l'espoli del patrimoni històric català

L'obra "Espoli: del museu al jutjat", de Jordi Campillo i Susana Romero, aborda l'espoli des de diferents punts de vista

Redacció 20 de març de 2017 a les 09:43
Imatge de la presentació del llibre a Tremp | Biblioteca Maria Barbal
L'Epicentre de Tremp va acollir divendres la presentació del llibre Espoli: del museu al jutjat, una obra que ve a ser la continuació del treball On és la calaixera?, publicat el 2008 per Jordi Campillo, on analitzava els delictes contra el patrimoni del Pirineu. L'autor aporta en aquest segon capítol la contextualització de dades de tot Catalunya i l'abordatge del tema de l'espoli des de diversos punts de vista.

Jordi Campillo i Susana Romero han fet un recull exhaustiu de les notícies aparegudes a la premsa durant les últimes dècades, analitzen les lleis penals sobre el patrimoni històric, artístic i arqueològic, i exposen les dificultats a l'hora de quantificar els actes delictius comesos contra el patrimoni.

Entre els casos analitzats pels autors, figuren els de la Fundació Miró, el del Tresor de la Catedral de Tarragona, el del Beat de Liébana de la Seu d'Urgell, el de l'Arqueta de Banyoles, el del Museu Diocesà de Solsona, o el del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Entre els responsables, hi trobem des d’un personatge tan famós com Erik el Belga, fins a treballadors de les institucions afectades, així com d'altres dels quals encara no s'ha pogut resoldre l'autoria.

A la presentació hi han participat el director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Abella; l'autor i arqueòleg, Jordi Campillo; i l'historiador i editor, Rafael Català. Tots tres han contribuït a exposar l'obra des de diferents punts de vista i han coincidit en la importància de defensar el patrimoni cultural, donat el valor que té com a element bàsic de referència social, de vinculació amb les arrels dels avantpassats i definidor d'identitat, sense oblidar el generador econòmic pel turisme.

En aquest sentit han manifestat que el llibre és una alerta imprescindible per tal d'abonar la consciència sobre el patrimoni i la necessitat de protegir-lo. La presentació ha comptat amb el suport de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp i l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Hi han assistit una trentena de persones.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació