Divendres, 3 de maig de 2024
festa del mandongo

​Els escolars de Sort aprenen a fer mandongo

Restauradors i carnissers de la comarca s'uneixen per difondre aquesta tradició

ACN 23 de febrer de 2017 a les 16:56
Un grup de nens observa com es fa el facit de Carnaval | ACN
La capital del Pallars Sobirà ha acollit, aquest dijous, la festa del mandongo amb l'objectiu de recuperar una tradició. L'associació gastronòmica La Xicoia s'ha unit amb els carnissers de Sort per fer un taller-demostració a la plaça del poble i donar a conèixer com es feia antigament el mandongo a les cases de pagès. Els embotits que s'han elaborat durant el taller es menjaran el dimarts vinent coincidint amb la calderada popular de Carnaval.

Ramon Aytés, president de La Xicoia, ha dit que l'objectiu de la festa és pedagògic i es fa perquè la canalla de la zona conegui les tradicions. Aytés ha afegit que és important que els més petits descobreixin el procés d'elaboració de molts dels embotits que mengen i que són característics de la comarca com el "facit" de Carnaval, el xolís, la secallona o la botifarra.
 

Una persona ensenya als més petits com es separen les diferents parts d'un porc. Foto: ACN


Durant la festa, els carnissers de Sort han desfet un porc i han anat ensenyat als més petits les peces que surten de l'animal i que mengen de manera habitual. Posteriorment s'ha ensenyat als escolars com s'elaboren els embotits i quins són els ingredients bàsics. Un cop elaborats els alumnes han après sí els embotits s'han de bullir, deixar assecar o fregir per poder menjar.

L'objectiu de l'associació és convertir aquesta festa en itinerant per les diferents poblacions de la comarca.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació