Divendres, 3 de maig de 2024
meteorologia: onada de fred

Es manté l'alerta pel temporal de vent i neu al Pirineu

La nevada pot ser especialment abundant a la Val d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça

Jordi Ubach Llorens 16 de gener de 2017 a les 08:31
Veïns treient la neu de la carretera i un vehicle tot terreny amb dificultats per circular, aquest matí a Altron | ACN
Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Neucat per la intensificació de les nevades al Pirineu i Prepirineu i recomana molta prudència les properes hores per la possibilitat que les nevades puguin afectar també cotes baixes. En les properes hores, la nevada pot ser especialment abundant a la Val d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. A més, i a causa del fort vent, s'està produint el fenomen del torb, sobretot a cotes altes. 

A hores d’ara, segons Protecció Civil, no s'han produït incidències greus però cal fer seguiment de l'evolució meteorològica i estar atents a les possibles afectacions a carreteres que aquesta pugui ocasionar. Tot i això, s'ha hagut de suspendre pràcticament tot el transport escolar al Pallars Sobirà i cinc línies del Pallars Jussà. L'afectació ha deixat gairebé 500 alumnes sense classe a les comarques pallareses. 

Alguns dels gruixos de neu acumulats fins avui són: 99 centímetres a Certascan (2.400 metres), 79 al Port de la Bonaigua, 60 a Port Ainé, 53 a Naut Aran, 51 a Tavascan, 50 a Espot, 45 a Llavorsí, 39 a Vielha, 35 a Espot, 33 a Esterri d’Àneu, 25 a Puigcerdà, 20 a Viu de Llevata i 13 a Das.
 

Una màquina llevaneus aquest matí a la carretera d'Altron, a Sort. Foto: ACN


Aquest dilluns, la cota de neu pujarà transitòriament durant el matí al Pirineu Occidental fins a situar-se al voltant dels 900 metres, i a partir de llavors tornarà a baixar fins a nevar a qualsevol cota. En tot l'episodi està previst que es puguin acumular més de 50 centímetres de neu nova per sobre de 1.500 metres i més d’un metre de neu per sobre dels 2.000 metres.

El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és de 5 centímetres de gruix a cotes superiors a 600 metres. De cara a la mobilitat per les zones afectades, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. 
 

Mapa de perill per neu aquest dilluns. Foto: Protecció Civil


Afectacions al trànsit 

La situació meteorològica adversa està provocant incidències viàries aquest dilluns al matí. A causa de la neu, el Port de la Bonaigua (C-28) continua tancat al trànsit per neu des d'Esterri d'Àneu fins a Vaquèira (Val d'Aran). La nevada també està obligant a circular amb cadenes en altres carreteres del Pallars Sobirà. Són la C-13 de Sort a Esterri d'Àneu, la C-147 d'Esterri d'Àneu a Alós d'Isil, la L-504 de Llavorsí a Tavascan i la L-510 des de la cruïlla de la L-504 fins a Àreu, a Alins.

Recorda que pots seguir les afectacions viàries de forma actualitzada en aquest enllaç.

Ratxes de més de 120 km/h

Pel que fa al vent, aquest dilluns afectarà principalment al Pirineu i Prepirineu Occidental, Alt i Baix Empordà i la Noguera. La nit de dilluns a dimarts també bufarà a les comarques del terç est del país que anirà minvant durant el dia. El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és ratxa màxima de més de 90 km/h. Diumenge es van registrar ratxes de 129 km/h a Boí (Alta Ribagorça); 122 km/h a Salòria (Pallars Sobirà); o 102 a Certascan.

Degut a l'episodi de vent que s'ha de mantenir sobretot a les cotes altes, Protecció Civil recomana molta prudència en totes les activitats de muntanya, i desistir de l'activitat si ens podem posar en perill. També cal allunyar-se de zones boscoses o que hi hagi elements perillosos.
 

Cartell indicant el tancament del Port de la Bonaigua. Foto: Jordi Peró


Perill fort d'allaus

Protecció Civil va posar ahir a la nit en prealerta el pla Allaucat pel perill d'allaus FORT (4 en una escala de 5) a l'Aran i franja nord de la Pallaresa, en base a les informacions rebudes per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Són probables caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana, en alguns casos fins i tot és possible que siguin grans, en molts vessants. Són probables allaus per sobrecàrrega feble en molts vessants.

A la resta dels Pirineus el perill d'allaus està situat a 3 en una escala de 5. La probabilitat de caiguda d'allaus anirà incrementant-se a mesura que s'intensifiqui la nevada. A causa del perill d'allaus es manté tallada la C-28 al Port de la Bonaigua.
 

La neu també ha arribat a la Vall Fosca, al Pallars Jussà. Foto: Visit Vall Fosca


Onada de fred a partir de dimarts

El Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha fet arribar a tots els municipis afectats l'avís de fred que afectarà gairebé tot Catalunya el vespre, nit i matinada de dimarts a dimecres.

Segons l'organisme durant tot el dimarts la sensació de fred serà acusada, però no serà fins la tarda-nit, quan el vent afluixi, quan els termòmetres es desplomaran. Així mateix, apunta que l'episodi de fred podria continuar fins al divendres.
 

TRÀNSIT: Consulta les incidències viàries derivades de la neu

VÍDEO: Predicció meteorològica al Pirineu per les properes hores

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació