Dissabte, 27 d'abril de 2024
arqueologia

Un estudi conclou que Sant Martí de les Tombetes és d'època medieval

L'església va ser construïda en època medieval, i no pas en èpoques posteriors tal com es creia fins ara

Redacció 28 de novembre de 2016 a les 10:56
L'equip d'arqueologia treballant al jaciment de Sant Martí de les Tombetes | ArqueoMontsec
El passat 18 de novembre finalitzà la darrera campanya arqueològica al jaciment de Sant Martí de les Tombetes, al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga. Aquest jaciment, excavat per ArqueoMontsec, un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona, és un hàbitat fortificat amb una ocupació destacada entre els segles IV-XIII.

En aquesta ocasió, els investigadors han pogut constatar que l'església va ser construïda en època medieval, i no pas en èpoques posteriors tal com es creia fins ara. També, en la present campanya, ha estat rellevant la utilització de noves tecnologies 3D, com la fotogrametria, per tal de registrar diverses estructures arqueològiques.
 

Fotogrametria de la planta del jaciment. Foto: ArqueoMontsec

 
Finalment i gràcies a l'estudi i revisió de materials ceràmics obtinguts en campanyes anteriors, s'ha pogut establir una connexió entre aquest i un altre jaciment important de la zona: els Altimiris, un conjunt monàstic d'època visigoda i carolíngia, situat sobre el congost de Mont-rebei.

L'església

Les restes de Sant Martí de les Tombetes estan situades prop del poble de Moror, al terme de Sant Esteve de la Sarga. L'església pertanyia a un poblat, el Despoblat de les Tombetes, desaparegut possiblement a finals de l'edat mitjana, del qual, però, es poden observar algunes restes.

Se'n desconeix el nom, atès que les Tombetes és el nom popular, modern, donat per l'existència de les tombes excavades a la roca. S'ignora també si l'advocació de sant Martí que se li atribueix és l'original.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació