Divendres, 19 d'abril de 2024

El campanar de l'església d'Olp torna a sonar al complet 42 anys després

Els veïns d'Olp costegen la quarta campana de l'església

Jordi Ubach 25 d'agost de 2016 a les 13:08

La campana Montserrat, a l'esquerra, penjada al campanar d'Olp. Foto: Josep de Moner


L'església de la Mare de Déu de la Candelera d'Olp ja té la campana que li faltava. Els veïns i veïnes d'aquest nucli del terme municipal de Sort han decidit sufragar la peça de la seva pròpia butxaca per omplir el forat que tenia el campanar des de 2010, ja que només disposava de tres campanes. 

No ha estat fins aquest mes d'agost i gràcies a la iniciativa dels propis veïns i veïnes del poble que no s'ha aconseguit penjar la quarta, batejada com a Montserrat. El poble va celebrar l'efemèride amb la benedicció de la campana a càrrec del capellà de Sort i l'assistència de boina part del veïnat. A la nova campana hi ha inscrita la següent frase: "Quarta campana de l'església de la Candelera d'Olp. Donada per veïns del poble. Agost 2016"

Campanar al complet 42 anys després

L'església va perdre el campanar l'any 1974. El mal estat que presentava a causa de la guerra i el perill que suposava per a la població van obligar a enderrocar-lo, deixant un buit inimaginable pels veïns del poble, que veien com amb el campanar s'esmicolava també una part important de la seva història. Va ser reconstruït de nou trenta-sis anys després, l'any 2010, però amb només tres campanes, ja que una es va cedir al poble de Montardit de Dalt, que havia fos la seva durant la Guerra Civil.
 

Detall de la inscripció feta a la nova campana de l'església d'Olp. Foto: Veïns


Ja amb les quatre peces al campanar, Olp podrà fer un bon repic de campanes, com el que van protagonitzar els campaners d'Os de Balaguer l'estiu passat a Llessui en una trobada organitzada per la Confraria de Campaners de Catalunya a la Vall d'Àssua. Aquest acte va ser el que va motivar els veïns d'Olp a tirar endavant el mecenatge de la campana, segons explica Josep de Moner, veí del poble.

Els veïns es mostren satisfets per la iniciativa i per veure, 42 anys després, la seva església acabada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació