Diumenge, 28 d'abril de 2024

L'Arxiu Comarcal del Jussà ingressa el fons fotogràfic de Jordi Mir

La documentació dipositada inclou més de 20.000 negatius fotogràfics de 35 mm en blanc i negre de tot Catalunya

Redacció 21 de juliol de 2016 a les 11:16

Jordi Mir fent entrega dels negatius a l'Arxiu del Pallars Jussà. Foto: Arxiu Comarcal


L'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ha ingressat el fons fotogràfic de Jordi Mir Parache, un fons personal de més de 20.000 negatius en polièster en 35 mm i blanc i negre dels anys 1950 fins el 1977 aproximadament, d'àmbit d'arreu de Catalunya. El Departament de Cultura de la Generalitat i Jordi Mir han signat un contracte de cessió en comodat per ingressar el seu fons fotogràfic a l'Arxiu del Jussà amb l'intenció que sigui ordenat; classificat; digitalitzat i que serveixi com a fons gràfic en futures recerques.

Nascut a la ciutat de Tremp l'any 1935, Jordi Mir ha estat, entre altres, professor de llengua catalana; excursionista; activista cultural; assessor lingüístic dedicat a la toponímia i a la divulgació de la llengua i la geografia catalanes, a la premsa, a la ràdio, i a la televisió. Antic membre de la Societat Catalana de Geografia, el 1966 va obtenir el Premi Eduard Brossa amb el treball El noms de lloc de Tremp i els seus agregats. Ha col·laborat en publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i del Centre d’Agermanament Occitano-Català, així com a les revistes Cavall Fort i Tretzevents. 

El de Tremp ha participat en nombroses activitats cíviques i culturals, entre les quals destaca com a mestre de llengua catalana i com a membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, i ha publicat diversos llibres de viatge i excursionisme. Estudiós de la vida i l'obra de Pompeu Fabra, Mir ha publicat Memòria de Pompeu Fabra: 50 testimonis contemporanis (1999) i ha dirigit, amb Joan Solà, l’edició de l’Obra completa de Fabra, la publicació de la qual es va iniciar l’any 2008. Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'any 2000, i actualment forma part de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). 

A banda del seu fons fotogràfic, Mir ha ingressat com a complement: diverses plaques de vidre; un pergamí; un llibre d'Albeyteria; diversos exemplars de diaris; revistes, i llibres estretament relacionats amb la comarca del Pallars Jussà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació