Diumenge, 28 d'abril de 2024

Arrenca la 25a edició del Dansàneu

El Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu s'allarga fins diumenge

Redacció 22 de juny de 2016 a les 09:40

Un dels tallers fets aquest dimarts a l'Ecomuseu. Foto: Dansàneu


Els primers assajos de la producció del 25è aniversari, Esvorell, amb Magí Serra i Marçal Ramon al capdavant, han donat el tret de sortida aquest dimarts a les activitats del 25è Dansàneu. Els joves ballarins i músics, convidats especials en l'edició d'aquest 2016 del Dansàneu, han començat a treballar la seva residència aquest dimarts al Paller de l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu en el context del laboratori de creació que culmina el treball iniciat l'octubre passat a la Fira Mediterrània de Manresa.

El festival Dansàneu, organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, tindrà lloc fins diumenge, 26 de juny, a vuit pobles de les Valls: Esterri d'Àneu, València d'Àneu, Isil, la Guingueta d'Àneu –amb l'ermita de Santa Maria d'Àneu com a escenari de les produccions més destacades-, Espot, Escaló, Sorpe i Sort. El Dansàneu és una mostra de caràcter participatiu amb la dansa com a eix vertebrador adreçada a públics de totes les edats i perfils, des dels més experimentats als neòfits que s'acosten per primera vegada a la dansa i la música tradicionals.
 
Durant tot el dimarts, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu s'ha convertit en l'escenari dels primers tallers de formació musical que, coordinats pel graller i viola de roda Adrià Grandia, s'oferiran fins aquest dijous gratuïtament als nens i nenes i professors que ho desitgin. Un taller de Francesc Sans, especialista en gaita i músiques tradicionals i històriques, ha fet sonar de nou el bot pallarès, les cornamuses i el sac de gemecs a un dels espais més emblemàtics de la Casa Gassia. A la tarda, el sabadellenc Carles Belda ha ofert un taller d'acordió diatònic que ha permès conèixer i tastar alguns elements bàsics de la rumba.
 
Al vespre l'activitat del Dansàneu es va traslladar fins a Escaló, on es va oferir un sopar elaborat amb productes de quilòmetre 0 proposat pels responsables de l'Hotel - Restaurant Castellarnau. Aquest maridatge es va rubricar amb l'espectacle Decanta: un concert amb tast de vins i caves simultani a càrrec dels acordionistes Carles Belda i Joan Garriga i l'enòleg Pere Mata.

L'activitat del Dansàneu continuarà aquest dimecres novament amb la formació musical celebrada a l'Ecomuseu i amb alguns dels plats forts del festival d'enguany com són la presentació de l'espectacle Mimosa, amb Joan Figueres, Magí i Joana Serra i Sandra Ballbè. Aquesta proposta culminarà la presentació de tarda del llibre sobre Joan Serra La dansa a l'escola. També a la nit, al Paller de l'Ecomuseu, el concert d'Artur Blasco i Yannick Lopes s'endevina com una de les propostes amb major afluència de públic.
 
La commemoració d'aquest quart de segle de trajectòria del Dansàneu s'escenificarà amb l'acte institucional que se celebrarà a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu el dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, i que s'obrirà amb el pregó de l'escriptor andorrà Albert Villaró. Seguidament tindrà lloc la inauguració de l'exposició Festes de foc al Pirineu, produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d'Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L'acte estarà presidit pel Conseller de Cultura, Santi Vila.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació