Dimarts, 23 d'abril de 2024

Una mostra fotogràfica repassa l'esport al Jussà durant el darrer segle

L'Arxiu Comarcal acull fins el 30 de juny l'exposició "Fem esport, fem arxiu al Pallars Jussà"

Redacció 15 de juny de 2016 a les 17:35

Partit de basquet l'any 1967 entre FECSA i el CAR Tremp. Foto: Fons Gelabert


Coincidint amb el dia internacional dels Arxius, celebrat el passat 9 de juny, l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ha programat una mostra fotogràfica amb el títol "Fem esport, fem arxiu al Pallars Jussà", que es podrà visitar fins al 30 de juny al vestíbul de l'Arxiu, a Tremp, de dilluns a divendres de 8 a 15 hores.

Aquest recull de fotografies i documents gràfics sobre l'activitat esportiva al Pallars Jussà no pretén ser un recorregut històric i complet sobre aquesta qüestió. És més aviat un esbós, un traç del que pot ser la història esportiva de la comarca si s'aconsegueix completar la informació i les fonts que encara falten.

La primera font escrita del Pallars Jussà que esmenta una activitat esportiva, des d'una concepció moderna, data de 1888 i es tracta d'una societat velocipedista (ciclista). Fins avui han passat més de cent anys durant els quals l'esport ha canviat moltíssim. Ha passat de ser practicat per una minoria elitista a esdevenir un acte popular; de ser una forma d'oci a convertir-se, en determinats esports, en un negoci; de ser exercitat majoritàriament per homes joves a ser practicat també per dones i des d'edat infantil fins a la vellesa.
 

Cursa de l'ou a Isona, als anys 50. Foto: Fons Durany


Amb aquesta mostra, l'Arxiu del Jussà també pretén animar els ciutadans i els particulars, les entitats o clubs i les institucions que tenen o han tingut responsabilitats i protagonisme en el foment de l'esport a que facin arribar a l'Arxiu els seus records, documents, estatuts, actes, fotografies, memòries, cartells... en definitiva, tot allò que permeti anar recollint contingut esportiu del passat.

La mostra fa referència a la caça i a la pesca com a primera activitat esportiva, que si bé no va començar com a tal, en la seva evolució la podem assenyalar com l'esport més ancestral de la nostra comarca pel seu caràcter rural i pels seus importants rius. En aquesta mostra s'exposa un document de la primera entitat social que recull el foment de l'esport en el seu reglament. Ens referim al Casal Nacionalista Català, que va projectar la seva influència a la comarca durant molts anys.
 

Junta del CF Tremp l'any 1971. Foto: ACPJ


No podia faltar la referència al futbol, l'esport rei i de rivalitat comarcal, així com la referència a altres que han anat sorgint en el decurs del temps, com el bàsquet o el patinatge. Alguns esports s'han mantingut gràcies a la tenacitat d'algunes persones i d'altres han desaparegut amb elles.

La mostra acaba amb un collage que recull algunes de les cares i entitats que personifiquen aquest esbós d'història inacabada sobre l'activitat esportiva del Pallars Jussà.
 

Gran vetllada de boxa a la Festa Major d'Isona l'any 1950. Foto: Fons Familia Tarragona

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació