Divendres, 26 d'abril de 2024

Inaugurada l'exposició «Festes del Foc al Pirineu» al Museu d'Història

El recull d'informació i imatges serà itinerant i passarà per la Pobla de Segur i Isil

ACN / Redacció 4 de desembre de 2015 a les 11:43

L'exposició serà itinerant i arribarà al Pallars. Foto: Joan Macaya


L'exposició "Festes del Foc al Pirineu", que reflecteix la riquesa de les celebracions que commemoren els solsticis d'hivern i d'estiu, i que han estat declarades Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco, es podrà veure, a partir d'aquest divendres, al Museu d'Història de Catalunya. La inauguració anirà a càrrec del conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i també hi assistirà el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, Lluís Puig. 

Es tracta d'una exposició itinerant i, a partir del 20 de desembre, aquesta rodarà per diferents indrets de Catalunya. Començarà al Berguedà i s'instal·larà a Bagà, ja que aquest i Sant Julià de Cerdanyola són els primers municipis que celebren aquestes tradicions el dia 24. Després, i amb dates encara per determinar, la mostra visitarà les poblacions pallareses de la Pobla de Segur i Isil. En tots dos casos, serà durant l'estiu que ve.

"L'aposta" ha sortit bé. Així ho ha expressat el comissari de la mostra, Jan Grau, del departament de Cultura, en declaracions a l'ACN. "No cal dir que l'exposició anava lligada a la candidatura, i la decisió de la Unesco ens ha donat la raó", ha explicat amb satisfacció. Per a Grau, el reconeixement és positiu per a unes festes "bastant desconegudes, una tradició de racons i poblets, ancestral, que, de fet conserva poca documentació". Això significarà una "projecció" per als pobles que viuen la tradició, "i la garantia que continuïn", diu Grau.

Prèviament a la inauguració d'avui, el conseller Mascarell rebrà a l'edifici de la Conselleria els alcaldes i autoritats que han participat en tot el procés de declaració de les Falles del Pirineu com a Patrimoni de la Humanitat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació