Divendres, 3 de maig de 2024

Unió de Pagesos denuncia les deficiències de l'assegurança de sequera

El sindicat insisteix que el sistema d'imatge per satèl·lit utilitzat per detectar la sequera no reflecteix la realitat de la manca de pastures

ACN 30 d'agost de 2015 a les 11:19

Vaques pasturant en un prat del Pirineu. Foto: Unió de Pagesos


Unió de Pagesos ha demanat al Departament d'Agricultura la convocatòria urgent del grup de treball de l'Assegurança de compensació per pèrdua de pastures, ja que segons l'organització agrària, "un any més, el sistema d'imatge per satèl·lit utilitzat per detectar la sequera no reflecteix la realitat de la manca de pastures". Per això, el sindicat demana millores perquè sigui efectiva. Segons els ramaders de comarques de muntanya, la valoració de les pèrdues en pastura per la sequera ha estat, aquest any, en el primer dall o aprofitament, d'entre el 70 i el 80% al Pallars Sobirà; a l'Alt Urgell i la Cerdanya, del 90%, i al Ripollès, del 60%.

El sindicat porta advertint des de fa anys sobre les mancances que pateix aquest sistema de valoració, "ja que el satèl·lit només detecta la massa vegetativa, que no es correspon amb el volum de la collita". A més, cal tenir en compte que per arribar a percebre indemnització cal que durant més de tres desenes o períodes de deu dies, es detecti sequera.   

Unió de Pagesos va analitzar fa uns anys el territori de muntanya per tal de detectar les diferents característiques de les pastures dins de cada comarca, i va traslladar les dades a Agricultura, fet que va comportar que, a l'hora de fer la valoració de la sequera, es segmentessin algunes comarques en zones més homogènies. 

Segons el sindicat, la situació d'aquest any "és un exemple d'aquestes mancances". Així, la meteorologia de la passada primavera ha propiciat el creixement d'unes pastures poc abundants que detecta el satèl·lit, "però no és capaç de detectar la petita mida i el volum de vegetació". Com a conseqüència, "la sequera detectada és insuficient i es considera que a l'explotació no li correspon cap indemnització, mentre que la collita dels ramaders ha estat nul·la o bé molt reduïda". D'aquesta manera, els ramaders han de suplir aquesta escassa collita amb la compra d'aliment per al bestiar, la qual cosa suposa un sobrecost per a les explotacions extensives, que ja viuen en una situació econòmica sensible. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació