Diumenge, 28 d'abril de 2024

La Pobla de Segur es bolca un any més en la tradicional baixada de falles

Uns 180 joves de la localitat van participar ahir al vespre d'aquesta tradició, per commemorar el solstici d'estiu i en honor a la Mare de Déu de Ribera

Redacció 18 de juny de 2015 a les 13:20

Un grup de fallaires de la Pobla encenent la seva falla. Foto: Jordi Peró


Uns 180 joves de la Pobla de Segur, entre fallaires i pubilles, han participat aquest dimecres al vespre a la baixada de falles de la localitat per commemorar el solstici d'estiu i anar a fer l'ofrena de les flors a la Mare de Déu de Ribera. Cap a mitja tarda, els fallaires han començat la pujada a la muntanya i quan s'ha fet fosc, han iniciat el descens de les falles dibuixant un camí de llums. A la Pobla els esperaven les pubilles i els més petits, vestits amb la indumentària tradicional. Les pubilles han ofert coca i vi als fallaires i en processó s'han dirigit cap a l'església per fer l'ofrena. Les falles han acabat amb una gran foguera. 
 
La festa remunta uns cinquanta anys enrere, quan una colla de poblatans van decidir celebrar-la com a reclam turístic al veure que era una tradició a altres pobles del Pirineu però, amb els anys, s'ha anat convertint en una tradició força arrelada a la Pobla de Segur. Els fallaires representen els antics llenyataires que baixaven de la muntanya per celebrar la festa major del seu poble.
 
Les falles de la Pobla de Segur són diferents de la resta falles del Pirineu, si bé en mantenen la seva essència. El mànec està fet de fusta d'avellaner verda. La teia o fusta que crema és fusta de pi impregnada de resina. La teia prové de les soques de pi caigut de la reserva natural de Boumort. La fusta de pi es talla i es modela, subjectant-la amb claus, grampillons i filferro a la branca polida d'avellaner.
 
La temporada de falles va començar amb les falles de Durro el cap de setmana passat i seguirà amb les falles de Senet, Isil, Alins, Barruera, Boí, Pont de Suert, Vilaller. Al juliol, les falles de Taüll seran les encarregades de tancar la temporada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació