Divendres, 10 de maig de 2024

Risc molt alt d'incendis al Pallars

L'onada de calor portarà aquest dimecres temperatures pròpies de l'estiu i els valors es podran enfilar fins als 36 graus en alguns punts

ACN / Redacció 13 de maig de 2015 a les 09:11

Un home s'hidrata per fer front a les altes temperatures. Foto: Adrià Costa


Les dos comarques pallareses, juntament amb la Noguera, Urgell, Garrigues, Conca de Barberà i Priorat, estan aquest dimecres en situació d'un risc elevat d'incendis forestals, segons ha indicat el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat. L'entrada de vent de sud portarà una onada de calor amb temperatures més pròpies de l'estiu i aquest dimecres les temperatures es podran enfilar fins als 36 graus a la Conca de Tremp.

El Servei Meteorològic ha emès un avís de risc per calor aquest dimecres a la demarcació de Lleida i a les Terres de l'Ebre i per dijous al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. A partir de dijous, les temperatures baixaran fins a situar-se amb els valors habituals per aquesta època de l'any.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha emès una sèrie de consells per protegir-se davant l'onada de calor. Les recomanacions van dirigides sobretot a les persones grans, nens i per als treballadors a l'aire lliure, a qui aconsella hidratar-se, evitar l'exposició al sol, utilitzar roba lleugera i de cotó i evitar els trajectes en cotxe durant les hores de més calor. 
 

Mapa de temperatures. En colors vermells s’aprecia com la massa d’aire càlid emergirà del nord d’Àfrica i afectarà bona part de la península Ibèrica. Foto: Meteocat

 

Precedents de calor intensa al mes de maig

En els últims deu anys, hi ha hagut dos episodis comparables amb aquesta onada de calor estival durant el mes de maig. Tenint en compte que la temperatura mitjana en aquesta època ronda els 10ºC, destaca el registre del 18 de maig de 2006 -de 23,8ºC- i el del 22 de maig del 2009 -de 23 ºC.  

La previsió per aquest dimecres

El cel estarà serè en general, tot i que es formaran alguns estrats baixos al litoral i arribaran núvols anys i mitjans pel nord-oest del país. A partir del migdia, la nuvolositat augmentarà a punts del Pirineu. No es descarta algun ruixat feble i aïllat a l'extrem nord del Pirineu durant la tarda. 

Fins a mig matí i a la nit el vent bufarà fluix i de direcció variable. Durant la resta del dia, hi haurà algun cop fort, de components sud i oest a l'interior, i de component sud al litoral. 
 

Previsió per dimecres al matí. Foto: Meteocat

 

Previsió per dimecres a la tarda. En groc, perill moderat per excés de calor. Foto: Meteocat

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació