Divendres, 26 d'abril de 2024

El divulgador de la Pobla de Segur, Llorenç Sánchez, Creu de Sant Jordi

El Govern ha anunciat aquest dimarts dels guardonats amb aquest reconeixement

Redacció 14 d'abril de 2015 a les 17:35

Llorenç Sánchez va ser homenatjat el passat juny pel Comú de Particulars. Foto: Jordi Ubach


El Govern ha aprovat aquest matí l'atorgament de les Creus de Sant Jordi a 27 personalitats i 15 entitats, entre les que s'hi compten les actrius Emma Vilarasau, Mercè Sampietro, l'actor Joan Pera, el vicepresident del Barça i de la Banca Rotschild, Carles Vilarrubí o l'empresa de làctics Cadí. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El guardó condecora les persones i entitats per serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, o més generalment, en el pla cívic i cultural.

Entre les persones guardonades s'hi troba l'escriptor i historiador de la Pobla de Segur, Llorenç Sánchez i Vilanova, que ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi pel conjunt d’una obra que depassa el centenar de títols i que constitueix una valuosa promoció de la Pobla de Segur, el Pallars i, per extensió, les comarques del Pirineu. Entre els seus llibres destaquen 'El comtat de Pallars 768-1491' (1975), 'El temple parroquial de la Pobla de Segur' (1983) i 'L’aventura hidroelèctrica de la vall de Capdella' (1991). També ha contribuït al progrés social i econòmic d’aquest entorn.

Una vida dedicada a la Pobla, al Pallars, al Pirineu i a Catalunya
 
Llorenç Sánchez Vilanova va néixer a Barcelona l'any 1930, però per una sèrie d'esdeveniments familiars, va establir la seva residència a la Pobla de Segur des de ben petit, on més endavant treballà en una entitat d'estalvis. Va néixer en una família sense tradició cultural, però ja de molt petit la seva afició per la lectura i la seva facilitat creadora van potenciar una vocació d'escriptor.

Als anys quaranta, amb menys de vint anys, ja participava en diversos certamens literaris, com els Jocs Florals, on obtingué uns quants guardons. Malgrat no tenir formació acadèmica com a historiador, se'l considera un especialista en història pallaresa, principalment de la Pobla de Segur i de la Conca de Dalt.

Llorenç Sánchez va rebre un reconeixement del Comú de Particulars de la Pobla de Segur el passat mes de juny. Durant l'acte, l'alcalde Lluís Bellera ja va anunciar que el consistori presentaria un projecte per concedir a l'escriptor la Creu de Sant Jordi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació