Dissabte, 4 de maig de 2024
habitatge

​El Govern regula l’ús fraudulent del lloguer de temporada i manté topalls per casos laborals o d’estudis

No obstant, podran continuar sent lloguer de temporada aquells que siguin per a usos recreatius, de lleure o vacances

Pallars Digital Pallars | 25 d'abril de 2024 a les 08:46
Mas, Vilagrà i Capella, aquest dimecres | Govern
El Govern ha aprovat aquest dimecres un decret llei per evitar l'ús fraudulent del lloguer de temporada i, a partir d'ara, se'ls podrà aplicar la contenció de rendes si és ocupat per motius professionals, laborals, d'estudis, mèdics o s'està a l'espera del lliurament d'un habitatge, entre d'altres situacions anàlogues.

En canvi, podran continuar sent lloguer de temporada aquells que siguin per a usos recreatius, de lleure o vacances, com puguin ser festivals i esdeveniments, o per assistir a congressos. El decret llei també establirà que en el cas del lloguer de les habitacions, l'import de la renda de totes elles sumades no pugui superar el límit establert per aquell habitatge.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que el decret llei s'ha aprovat per omplir els "forats per al·ludir l'aplicació de la norma i la contenció de rendes" que, ha dit, ha deixat la Llei estatal i amb l'objectiu de donar resposta a una "necessitat urgent i inajornable" per evitar que el parc de lloguer tradicional es traslladi al de temporada.

Capella ha detallat que s'han modificat alguns articles de la llei catalana per fer "efectiva i directa" l'aplicació d'aquestes mesures i que s'acabessin "consolidant" les pràctiques per eludir l'aplicació de la llei.
 

Una regulació per l'ús

L'Executiu ha explicat que el nou decret defineix el lloguer de temporada més per l'ús i no tant per la durada del contracte. Per tant, si els usos són els que serien aplicables per a un lloguer residencial habitual s'aplicaran les regles de la LAU i si no s'acredita específicament que el lloguer és de temporada es presumirà que és residencial i es podrà aplicar el topall de rendes. Per això, junt amb l'entrega de les fiances també caldrà aportar la documentació que acrediti que el lloguer de temporada és realment pels casos previstos en el decret.

D'aquesta manera, el Govern vol evitar la "picaresca" en els contractes que s'acabin en els propers mesos i abandonin la modalitat de lloguer d'habitatge permanent per passar al de temporada; i protegir els llogaters perquè es compleixin els seus drets. En aquest sentit, l'Executiu ha previst un règim sancionador amb quantitats que aniran des del 3.000 euros per les infraccions molt lleus fins als 900.000 euros com a màxim si la infracció és molt greu.

El decret entrarà en vigor des de la seva publicació al DOGC, probablement aquesta mateixa setmana, però haurà de ser convalidat per la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya en el transcurs d'un mes aproximadament, sempre i quan no es presenti un requeriment al Consell de Garanties Estatutàries que faci endarrerir el procés.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació