Diumenge, 13 d'octubre de 2024
salut

La soledat no volguda preocupa al 80% dels habitants de l'Alt Pirineu i Aran, segons una enquesta

El programa Vincles activarà voluntaris i farà anàlisi de dades per posar-hi remei

Pallars Digital La Seu d'Urgell | 11 d'abril de 2024 a les 09:03
Al projecte hi han participat representants de les sis comarques del Pirineu | M. Lluvich / ACN
La soledat no desitjada a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran és una realitat que preocupa seriosament el 80% dels seus habitants. Aquesta és una conclusió d'una enquesta feta pel programa Vincles a 670 habitants de les comarques dels Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Per posar-hi remei, aquest programa combinarà tecnologia d'anàlisi de dades i l'activació comunitària per geolocalitzar les àrees i poblacions amb un risc alt de patir soledat no volguda per poder-hi intervenir. Aquest projecte arriba a Catalunya després de més de deu anys d'experiència a Euskadi. Al nostre país ja s'ha començat a desenvolupar a Les, Montferrer i Castellbó, Bellver de Cerdanya, Sort, la Pobla de Segur i la Vall de Boí.
 
L'Alt Pirineu i Aran concentra algunes de les comarques més sobreenvellides de Catalunya i amb un índex més alt de llars unipersonals: de les 31.202 llars que hi ha al Pirineu, 10.759 són llars unipersonals. El director de la Fundació iSocial, Toni Codina, ha explicat que per fer front a aquestes situacions de soledat no volguda, el projecte Vincles vol detectar les situacions de vulnerabilitat de manera precoç a través de l'expertesa de professionals dels serveis socials comarcals i entitats, la innovació tecnològica i la cura comunitària.

Un cop detectats els casos, el programa els classificarà en funció del nivell de risc i farà un seguiment acurat. La fase de diagnosi consta de la realització d'entrevistes i qüestionaris i d'un diagnòstic quantitatiu, basat en l'eina informàtica de Vincles.
 

Projecte Next Generation

Vincles és un projecte Next Generation desplegat en col·laboració amb els Serveis Socials de l'Alt Pirineu i Aran que ja s'ha començat a implementar en sis municipis. Durant aquest mateix any i el següent, es desplegarà a la resta de municipis de l'Alt Pirineu i Aran. L'any 2025 està previst que Vincles s'haurà desplegat a la totalitat de les sis comarques.

Paral·lelament al sistema d'informació i els recursos informàtics hi ha una activació comunitària. Els voluntaris hauran de dinamitzar iniciatives comunitàries i fer trobades periòdiques amb la gent gran. Els anomenats "vinculadors personals" crearan un vincle de cura i acompanyament de la persona beneficiària del programa.
 
Tot plegat, amb l'objectiu de fer una gestió eficaç de la informació dels serveis socials comarcals, facilitar la detecció precoç, reforçar els vincles veïnals i aportar tranquil·litat a familiars i amics. Vincles pretén promoure l'autonomia i la qualitat de vida de les persones beneficiàries, retardant el procés de deteriorament que la soledat pot provocar en la salut i la qualitat de vida de les persones.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació