Dilluns, 29 d'abril de 2024
cas fiella

La Fundació Fiella matisa que els fets descrits pels familiars van tenir lloc quan el centre ja estava intervingut per Salut

L'antiga gestora de la residència surt al pas de les primeres declaracions de les famílies, que ratifiquen el "descontrol total" durant el brot de Covid-19

Tomàs Garcia Espot Tremp | 9 d'abril de 2024 a les 09:00
Entrada principal de la residència Fundació Fiella de Tremp | ACN
La fundació privada Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella ha sortit al pas de les primeres declaracions, aquest dilluns al Jutjat de Tremp, dels familiars de les víctimes del brot a la residència el novembre de 2020, en què van morir 64 dels 142 residents. Alguns d'ells van descriure la situació al centre com "la casa dels horrors".

 
En un comunicat, la fundació afirma que els fets descrits pels testimonis es van produir a partir del dia 28 de novembre, quan la residència ja havia estat intervinguda pel Departament de Salut. D'altra banda, també ha volgut clarificar que la Fundació Fiella va ser apartada de la direcció del centre dos dies abans, el 26 de novembre.
 
L'escrit arriba poques hores després que set familiars hagin ratificat davant del jutge els informes de la fiscalia i els Mossos d'Esquadra, que narraven una situació de "descontrol total" a la residència durant el brot de Covid-19. 

Tres d'ells van poder entrar al centre els dies 28 i 29 de novembre, i es van trobar un "ambient fantasmagòric" i d'"abandonament total" dels residents. A més, tal com relatava l'advocat de les famílies, Xavier Prats, després de les declaracions, alguns dels familiars també van veure residents deambulant pels passadissos, cridant i demanant ajuda.

 
La versió de la Fundació Fiella guarda certs paral·lelismes amb la que l'exdirectora del centre va fer en el seu moment. R.N. va declarar que mentre ella va estar treballant a la residència fins que va agafar la baixa, el 27 de novembre, tot funcionava "correctament". A més, va culpar les monges que atenien els usuaris del brot de Covid-19 que va afectar el centre.

Tant l'exdirectora del centre com l'antiga responsable d'Higiene Sanitària tenen dos causes obertes pel cas Fiella: una és per un delicte d'homicidi imprudent i per tracte degradant per la mort dels ancians -pel qual encara han de declarar-, i l'altra, per un delicte contra la seguretat dels treballadors.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació