Dissabte, 27 d'abril de 2024
memòria històrica

El refugi antiaeri de la Central Hidroelèctrica de Talarn ja és visitable

Un acord entre l’Ajuntament de Talarn i Endesa ha fet possible la museïtzació d’aquest espai, que ha comptat amb el finançament del Memorial Democràtic

Pallars Digital Talarn | 18 de març de 2024 a les 10:10
L'estructura ha estat conservada gairebé intacta des dels seus inicis | Ajuntament de Talarn
El refugi antiaeri de la Central Hidroelèctrica de Talarn ja és visitable. L'espai, ubicat al mateix recinte de l'empresa elèctrica, ha estat museïtzat i divendres passat es va inaugurar amb la presència de més d'un centenar de veïns del Pallars Jussà, així com de representants polítics de diferents entitats locals. 

La rehabilitació del refugi i la seva posterior museïtzació ha estat possible gràcies a l’acord entre l’empresa Endesa Generación i l’Ajuntament de Talarn, que porta a terme un programa per a la preservació de la memòria històrica al municipi.
 
L’any 2019 es van iniciar els treballs de recerca d’informació per tal de poder datar la seva construcció i documentar el funcionament d’una de les edificacions de salvaguarda civil que ha estat conservada gairebé intacta des dels seus inicis. Tots els treballs que s’han executat han gaudit del suport econòmic del Memorial Democràtic de Catalunya.   

La jornada de divendres va englobar diferents actes com la presentació del llibre Quan sonava la sirena, del poblatà Manel Gimeno, que tracta sobre els bombardejos de les centrals hidroelèctriques pirinenques i les seves conseqüències. A continuació, es va poder veure l’exposició fotogràfica Quan passava l’aviació, sobre els atacs aeris que va patir la Central Hidroelèctrica.
 
Com a colofó final, tots els assistents van gaudir de la visita al refugi antiaeri, on se simulava un bombardeig, talment com els que va patir la instal·lació l’any 1937. Durant la cerimònia d'inauguració, l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, va destacar la importància de conservar aquest tipus d'estructures com a homenatge a aquells que van patir les conseqüències de la Guerra Civil. Garcia va ressaltar també la necessitat "d'educar les generacions futures sobre aquest període tan convuls de la nostra història". 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació