Dissabte, 27 d'abril de 2024
Protestes

Una quinzena de tractors tallen el centre de Tremp per reclamar mesures per la pagesia del Pirineu

Representants de les comarques de muntanya han entregat un manifest al delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells

Tomàs Garcia Espot Tremp | 26 de febrer de 2024 a les 15:26
Diversos tractors tallant l'Avinguda Espanya de Tremp | TGE
Una quinzena de tractors han tallat aquest dilluns al matí la C-13 al seu pas per Tremp, just davant de la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. Al tall s'hi han sumat també un centenar de pagesos per reclamar mesures per l'agricultura i ramaderia de la demarcació. El manifest entregat al delegat consta de 14 mesures que reclamen, per exemple, una nomenclatura per al departament sense "eufemismes", i volen que es torni a dir Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.
 
També demanen menys burocràcia, solucions reals pels danys i problemes sanitaris associats a la fauna salvatge, o bé prioritat en l'ús de l'aigua. Ara, els representants de cada comarca faran arribar el manifest consensuat als seus respectius consells comarcals i ajuntaments.
 

Diversos tractors tallant l'Avinguda Espanya de Tremp. Foto: TGE


Xavier Ribera, ramader i portaveu dels pagesos del Pallars Sobirà, ha explicat que demanen "més discriminació positiva" per a la petita pagesia professional en la PAC i en les polítiques fiscals. Entre els punts acordats destaca, en l'àmbit de Pirineu, la petició de més permisos per desbrossar i més recursos per poder realitzar cremes controlades amb l'objectiu de recuperar pastures.
 
Gerard Cardona, ramader i portaveu dels pagesos del Pallars Jussà, ha dit que és una gran fita haver-se posat d'acord tots els ramaders del Pirineu per consensuar un manifest amb 14 punts que tots s'hi sentin còmodes. Una fita històrica pel sector que ha de continuar amb les reivindicacions fins a aconseguir alguna cosa, perquè com ha dit Ribera, "portem dies de manifestacions i tractorades i encara no hem aconseguit res".
 

Els pagesos i ramaders reunits amb el degelat del Govern al Pirineu, Josep Castells. Foto: M. Lluvich / ACN

 

«Sense pagesia no hi ha Pirineu!»

El manifest que porta per títol Sense pagesia no hi ha Pirineu! reclama una legislació i ajuts adaptats a cada territori i una revisió del Pla Estratègic de la PAC perquè, tal com diuen els pagesos, "sense sostenibilitat econòmica no hi ha sostenibilitat ambiental". Així mateix, reclamen un reconeixement i compensació pels serveis ecosistèmics i paisatgístics de la ramaderia de muntanya i més recursos per perseguir la competència deslleial, així com una Llei de la Cadena Alimentària funcional amb preus justos i prou abusos de la gran distribució.
 
Per acabar, el manifest reclama més assessorament, incentius i menys fiscalització i criminalització per part de l'administració. Els pagesos del Pirineu s'oposen frontalment a l'Agència Catalana de la Natura, un organisme que creuen que entorpirà encara més l'ofici i una revisió de les normatives desproporcionades dels petits escorxadors i obradors. Ribera ha dit que per aconseguir-ho la pagesia del Pirineu es mobilitzarà indefinidament per vetllar per la continuïtat de la ramaderia i l'agricultura a la muntanya i dignificar l'ofici.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació