Dijous, 9 de maig de 2024
aigua

Prohibeixen beure aigua de boca a Sorpe i Peramea per un component químic trobat a les analítiques

Els ajuntaments d'Alt Àneu i Baix Pallars proporcionen garrafes als veïns i demanen celeritat en les noves proves per poder revertir la situació

Pallars Digital Pallars Sobirà | 21 de febrer de 2024 a les 08:00
Veïns de Peramea amb garrafes d'aigua aquest dimarts | Ajuntament de Baix Pallars
Els veïns de Sorpe i Peramea tenen prohibit beure aigua de boca, tant pel consum humà com per cuinar, fins a nou avís. El motiu són unes analítiques fetes a principis de gener -de les quals aquest dimarts n'han conegut els resultats- que han sortit alterades per un component químic, el nonilfenol, que s'utilitza en productes de neteja industrials.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SORPE (@ac_sorpe)


Així ho ha confirmat l'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Tristán, que explica que mentre no s'aixequi la restricció, ja han proporcionat garrafes d'aigua al veïnat, igual que han fet al nucli de Baix Pallars. A més, tant Tristán com l'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, han demanat celeritat per obtenir els resultats de les noves analítiques i poder revertir la prohibició, els quals es podrien conèixer aquest mateix dimecres.

Així i tot, en declaracions a Pallars Digital, Sentinella apunta que la troballa de nonilfenol a l'aigua podria tractar-se d'un "error de l'analítica"

 

Primeres analítiques d'aquest tipus

El que més ha sorprès és que les analítiques hagin sortit alterades als dos pobles, situats en extrems oposats del Pallars Sobirà. A Peramea, les mostres d'aigua es van recollir el 14 de gener i Sorpe el dia 17 del mateix mes. Cal tenir en compte que a Sorpe i Peramea els separen 54 quilòmetres, i que no hi ha cap tipus d'evidència que pugui relacionar el vincle entre un poble i l'altre pel que fa a l'ús i el consum de l'aigua.

Tal com indiquen a Segre fonts de la Diputació de Lleida, aquestes proves fetes als dos pobles pallaresos van ser les primeres que es van realitzar per detectar el nonilfenol i altres productes a l'aigua, després que la Generalitat incorporés aquesta normativa l'any passat.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació