Dissabte, 27 d'abril de 2024
salut

Veïns de la Terreta, sense conveni sanitari amb l’Aragó, que porta quatre anys caducat

El Departament de Salut ho reconeix, però assegura que l'atenció funciona amb "normalitat"

Pallars Digital Pallars | 23 de gener de 2024 a les 09:50
Imatge del Pont d'Orrit, a la Terreta | Gustau Erill
El conveni sanitari entre Catalunya i l'Aragó fa quatre anys que està caducat, segons ha avançat TV3 i han confirmat fonts del Departament de Salut, que han afegit, però, que l’atenció funciona amb "normalitat". Aquest fet afecta diversos veïns dels pobles de la Terreta, al municipi de Tremp.

Un d'ells és Miquel Bernaus, del Pont d'Orrit. Tot i trobar-se a mig quilòmetre d'Aragó, el nucli pertany a Tremp. El seu cas -explicat a TV3- i la denúncia d'una altra veïna de Sopeira van destapar aquesta irregularitat. Després de trencar-se el maluc, Bernaus va ser operat a l'hospital de Barbastre (Aragó), però a l'hora de tornar a casa, el transport sanitari de la comunitat no en va voler saber res
 
Així doncs, assegura que l'ambulància que venia de Catalunya li va costar 245 euros, un extrem que el Departament de Salut nega, ja que des de les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) mai es cobren els serveis.

D'aquesta manera es va descobrir que els dos convenis que coordinen i regulen l'atenció sanitària en zones frontereres entre les dos comunitats, com és el cas de la Terreta, estaven caducats. Ningú ho havia notificat, i la percepció general era que continuaven vigents. En aquest sentit, el gerent de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha declarat a la televisió catalana que el conveni, "a efectes pràctics s'està aplicant".
 
Ara bé, durant el 2023, la Generalitat ha iniciat tant els contactes institucionals amb el govern d'Aragó com el treball preparatori intern en el sí del Departament de Salut per promoure la renovació d'aquestes relacions de coordinació institucional i formalitzar un nou conveni. Mentrestant, les mateixes fonts han assegurat que continua en peu la coordinació prevista en els convenis.

Segons Salut, tan bon punt es tinguin acordats els continguts de la col·laboració, s'iniciaran les actuacions per formalitzar el conveni. Des del territori català que toca a l'Aragó es continuarà treballant com fins ara, amb la voluntat de "garantir tota l'assistència sanitària" als veïns de l'Aragó i que es garanteixi en aquesta comunitat de la població de la Franja de Ponent.

Salut també ha volgut deixar clar que "no rep pràcticament cap queixa" sobre l'atenció sanitària en aquesta zona limítrofa i afegeix que en cas de produir-se alguna "disfunció en el servei", es mira de solucionar com més aviat millor. 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació