Dissabte, 27 d'abril de 2024
fusta

Aposten per l'ús de fusta per reformar el Refugi de Cuberes i, alhora, gestionar el bosc de l'entorn

La mesura evita el desplaçament del material, mitjançant una serradora mòbil, i suposa un estalvi d'uns 60.000 euros

Pallars Digital Boumort | 15 de desembre de 2023 a les 08:30
Un operari treballant troncs de fosta al costat del Refugi de Cuberes | A. Lijarcio / ACN
El Refugi de Cuberes, situat dins l'àmbit de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, es rehabilitarà durant l'any que ve amb fusta procedent del bosc del seu voltant. De fet, en aquest entorn s'hi ha instal·lat una serradora mòbil, que és l'encarregada de processar allà mateix el material, amb l'objectiu d'evitar desplaçaments i tenint en compte que es tracta d'una zona de difícil accés.

 
La mesura, que s'aplica per primer cop, suposa un estalvi d'uns 60.000 euros i permet fer gestió del bosc per prevenir incendis i millorar l'alimentació del cérvol i altres espècies que habiten en aquesta àrea. Les obres començaran a la primavera, un cop s'hagi assecat la fusta que s'ha extret i treballat per fer l'estructura de la coberta i la façana.
 

Un operari treballant troncs de fosta al costat del Refugi de Cuberes. Foto: A. Lijarcio / ACN


 
Els treballs van a càrrec del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la fusta que s'utilitza prové d'una antiga repoblació artificial de pi que es va fer en una zona oberta de pastures i prats, propera a l'antic poble de Cuberes, al municipi de Baix Pallars. El director de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, Jordi Palau, explica que mantenir i recuperar aquests espais és "estratègic" de cara a la prevenció d'incendis i per millorar l'alimentació de la fauna.

Palau també destaca que, amb aquesta actuació, es recupera una metodologia que era tradicional a molts nuclis de muntanya, on els veïns podien extreure la fusta del bosc comunal que tenien a la vora per arreglar la seva casa. Al mateix temps, creu que tot plegat pot suposar un "exemple interessant" de cara a replicar-ho en altres punts de difícil accés.
 

Un operari utilitzant la serradora mòbil instal·lada prop del refugi. Foto: A. Lijarcio / ACN


Per la seva banda, l'arquitecte encarregat dels treballs, Josep Bunyesc, destaca que aquest sistema permet obtenir la matèria prima estalviant costos i creu que en zones rurals, on hi ha "arbres a tocar" es pot "aprofitar el recurs local". La fusta servirà per reforçar l'estructura de la coberta del refugi i bastir una subestructura de la façana per poder-la aïllar amb palla. Tot plegat, farà més eficient l'edifici, a la vegada que es redueix l'impacte ambiental de les obres.
 
L'actuació, amb un pressupost de 223.208,89 euros, compta amb 275 tones d'arbres que es van tallar un cop acabada la temporada de la brama del cérvol, a mitjans d'octubre, d'un bosc propietat de la Generalitat i un altre del nucli de Taús, a les Valls d'Aguilar (Alt Urgell). Aquests produiran uns 190 metres cúbics de fusta processada, que ha estat serrada al costat del refugi i que passarà l'hivern assecant-se protegida sota una teulada.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació